ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Има ли изненадани? СПА курортите вдигнаха цените за Нова година с 10%
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 10.10.2020Коментари (1)4558
©
Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават все по-често хората с наближаването на 2021 година. Изборът тази година не е голям, защото почти навсякъде има ограничения в пътуванията. Рискът зад граница ще бъде по-голям, защото всяка една държава може да затвори границите си или да въведе карантина. Туроператорите и хотелиерите очакват, че резервациите ще се случват last minute, т.е. в последния момент. СПА курортите, които през лятото бяха пълни с български туристи и отчетоха невиждана заетост почти до 100%, се очаква да привлекат най-голям интерес за посрещане на Нова година. Хотелите в тях са повишили цените средно с около 10% и достигат до 3000 лв. за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, съобщиха пред TravelNews представители на бизнеса. Това се отнася за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня (до Банско) и село Белчин (до Самоков). Докато в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има намаление на цените с около 20% заради очакваната липса на чужди туристи за празниците.

"Започнаха да идват цените за Нова година от СПА хотелите, които са с 10% по-високи от миналата година. Това е разбираема тенденция, като причината вероятно е в по-големите разходи заради мерките срещу пандемията от COVID-19. Хотелите трябва да имат по-малко заети стаи от капацитета си, а в ресторантите да има отстояние между масите“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Бъдеще за туризма“ и управител на "Сейф травел“. Тя отбеляза, че повишение на цените има и в хотелите в Турция за Нова година. Докато в Банско, Боровец и Пампорово са по-добри и има понижение спрямо миналата година, тъй като не се очакват много чужди туристи.  

"Търсенето определя предлагането. Велинград и Сандански са много търсени за Нова година. Цените на допълнителните услуги покрай празниците също са много високи. Хотелите наемат изпълнители, DJ, правят програма и плащат допълнителни надници на персонала“, коментира Константин Занков, експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Подобна е позицията и на Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е собственик на хотелите "Бор“ и "Еделвайс“ в Боровец. "СПА курортите вдигнаха цените още през лятото, защото бяха много пълни с български туристи. Търсенето определя предлагането. Те бяха много търсени през лятото и успяха да вдигнат цените. Това ще се случи и за Нова година, защото отново хората искат да бъдат в тях“, каза Иванова. По думите й българските туристи са много чувствителни на тема цени. Хотелите по морето тази година ги свалиха и затова успяха да ги привлекат. В зимните курорти също предлагаме отстъпки от 20% в сравнение с миналата година, отбеляза Елена Иванова. В Боровец, Банско и Пампорово цените за първи път ще са по-нормални. В момента има оферти по 380-400 лв. на човек за 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, допълни тя.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова беше предпазлива в коментарите си. "Все още не всички СПА хотели са излели с цените за Нова година“, каза тя. Според нея офертите в Кюстендил, Сандански и Девин са по-добри в сравнение с миналата година. За Велинград, Павел баня и другите места нямала информация. Във Велинград най-скъпата оферта е на 5-звездния "Арте СПА и парк хотел“, показва справка на интернет страницата му. Цената е 2880 лв., като няма промяна от миналата година. Тя е за двойна стандартна стая за 3 нощувки, полупансион, празнична вечеря, ползване на басейни и СПА център. За четири нощувки при същите условия, стойността е 3165 лева. Децата до 12 години са безплатно. Празничната програма е богата с изпълнения на Ъпсурт, Краси Радков, Силвия Кацарова, DJ Дамян, Ваня и Преслава.

Останалите 4 и 5 звездни хотели във Велинград имат лек ръст в цените с около 10%. Те започват от 1400 лв. за двойна стая при 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, обясниха туроператорите. "Велинград е елитарна и висок клас дестинация. Хотелите са предимно 4 и 5 звезди с висока категоризация и качествен продукт. Дестинацията винаги предизвиква интерес за Нова година, което означава, че хората получават нещо срещу тези пари“, каза Николай Вучев, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и собственик на "Вила Вучев“. Според него Велинград има постоянни клиенти, които идват често и са по-платежоспособни. Неговата вила се отдава под наем за Нова година при цена от 4499 лв. на ден при минимум 3 нощувки с храна и празнична вечеря. Тя разполага с 8 двойни стаи и могат да бъдат настанени 16 човека. Вилата по нищо не отстъпвала на луксозните шалета в курорта Куршавел във Франция и на тези в Швейцария и Австрия.

На второ място по високи цени за Нова година е четиризвездният хотел "Белчински извор“ в Белчин баня, показва справка сред туроператорите. Двойната стандартна стая е 1767 лв. за 3 нощувки със закуски, вечери, ползване на басейни и СПА център. За празничната вечеря се доплаща 200 лв. на човек. Така пакетът излиза 2167 лв. за двама човека. Конкурентният четиризвезден хотел "Белчин гардън“ е на цена от 1648 лв. обаче при 4 нощувки. В село Баня до Банско също е по-скъпо в сравнение с други курорти.

Четиризвездният хотел "Хот спрингс медикъл и СПА“ предлага пакет от 2018 лв. за двама при 3 нощувки, на полупансион и празнична вечеря, която е включена в тази цена и е на стойност 250 лв. на човек, обясниха туроператорите. Петзвездният хотел "Медите“ в Сандански обяви на сайта си оферта от 1600 лв. за двойна стая при 3 нощувки със закуски и празнична вечеря. В другия "Парк хотел Пирин“ цената излиза 1286 лв. при същите условия.

В случай, че не можете да си позволите скъпите удоволствия в българските СПА курорти може да резервирате петзвездни хотели за Нова година в Турция – в Истанбул, Кушадасъ и Анталия. Туроператорите предлагат чартърни програми, но все още няма яснота дали ще се състоят, защото трябва да се напълнят самолетите. Цените започват от 288 евро и достигат до 900 евро на човек за 4 нощувки с all inclusive в Кушадасъ и Анталия. Те са в зависимост от превозното средство и категорията на хотела.  В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има оферти по 250 лв. на човек с включена празнична вечеря и пътуване с автобус.

В Македония се надяват да привлекат българи с евтина и обилна македонска трапеза, жива музика и обиколки из съседни градове. Пакетите за три нощувки с транспорт започват от 300 лв. на човек за Скопие и достигат до 350 лв. за Охрид. За Белград и Крагуевац в Сърбия офертите стартират от 315 лв. на човек. В Гърция най-ниските оферти са по 280 лева на човек за две нощувки и 320 лева за три нощувки в Кавала или Солун. Гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и обилните трапези. И разбира се разходка по брега на морето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Много ясно! Вместо да бия пътя до Дубай ще отида, за същите пари в Кюстендил!! рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Ј
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: