ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Илиана Раева сподели за голяма загуба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:27 / 21.01.2024Коментари (0)3102
© Фейсбук
Днес ще посветя този пост на една Велика българска треньорка - Златка Пърлева!, това написа Илиана Раева в социалната мрежа и описа спомените си с починалата треньорка, видя Plovdiv24.bg. Ето какво написа още г-жа Раева:

Преди дни тя си замина от този свят, оставяйки след себе си необятен океан от спомени, силни емоции и чувства, както образ на една силна, успешна, блага и любяща жена.

БФХГ и отдаде заслуженото, но ми се иска днес да споделя един много ярък спомен от последното десетилетие с нея. Провокира ме вълнуващият разказ на Nadya Mihaylova, която беше нейна гимнастичка и една от моите любими колежки в онези години, който прочетох тази сутрин в Фен група на Българската художествена гимнастика.

Тренирам си аз отбора на “Раковски" (ансамбъла) и изведнъж вратата се отваря! С гръм и трясък влизат Златка Пърлева, Емилия Бонева, Юлия Трашлиева, Пепа Батова, Нина Алексиева. Както аз до ден днешен ги наричам “Тежката артилерия"! Води ги като пълководец Златка Пърлева и вика от вратата високо: “Къде е Илианчетооо? Я да видя сега момичетата и!" Другите зад нея се смеят и я следват.

Момичетата ми зяпват и стоят неподвижни и гледат ту мен, ту тях. Златка продължава на много висок тон, жестикулирайки с невероятно изразителните си ръце: “Хайде да видя сега какво можете вие?" Всичко това е още докато идват към нас. Аз естествено се усмихвам щастливо, посрещам ги с широко отворени ръце, гушкаме се, целуваме се и правя неуспешен опит да ги представя на зяпналите ми момичета! Всичките ни гости се смеят, говорят една през друга, междувременно аз ги представям, доколкото ми позволяват и от вратата-за краката: “Хайде, давайте, играйте да ви видим".

Аз понеже си ги знам всичките, нахилила съм се и се обръщам към момичетата ми! Те са като гръмнати от цялата патардия, прегръдки, целувки, закачки, но застават и започват. На петия такт Златка скача и ги спира! “Чакайте сега, тука така не може да държите ръцете" Тя е нахлула на терена, хванала е единия обръч и показва все едно е на 18 години. Емилия Бонева и подглася, а Юлия Трашлиева и тя се намесва, все едно си е на тренировка с нейния отбор и ги готви за състезание. Аз стоя мирно отстрани и изпитвам невъобразима любов към всичките - Емилия треньор на олимпийски шампионки, Златка и Юлия на световни шампионки. Нина велик съдя, Пепа дългогодишен генерален секретар на БФХГ.

И трите показват въодушевено, скачат играят. Показват УНИКАЛНА техника с уреда, обясняват какво трябва да правят с ръцете, как да преливат движенията - ВОДОПАД от компетентност, емоция и любов към уреда и гимнастиката. Карат ги да повтарят…

Залата се изпълни с уникална енергия, която се прехвърли на момичетата, които промениха физиономиите си и полетяха. А Златка ги окуражава, хвали, радва им се… Скача и играе с пълна сила около тях. Аз си я познавах, защото имаше момент, в който заедно тренирахме в залата, но се възхитих истински на това, което изливаше с присъствието си!

Тренировката мина и замина за един миг. Такова настроение, такава жажда за игра…

Тя ги тренираше, а аз седнах до другите и се смеехме, припомняхме разни истории. По едно време Емилия и вика: “Златоо, айде стига! Остави момичетата да починат!" А тя и вика: “ Как ще почиват?! Трябва световни шампионки да стават!" Пък Емилия намига и отговаря: “ “Чакай тогава аз да ги потренирам, че да станат не световни, а олимпийски шампиони""!

И всички започнахме да се смеем!

А Златка се смее, ама седи на терена и ги учи…

Неведнъж ни посети…

Така я помня аз.

Огнена, можеща, любяща…

Златна Златка, не само със златните си медали, а с душата и сърцето си!

Поклон…

Дълбок поклон!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
Пролетни бури удариха страната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: