И задочниците с право на кредит за висше

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:36 / 11.07.2016
1566
И задочниците ще имат право да получават кредит за висше образование. Това предвиждат промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, които са публикувани за обществено обсъждане. Към момента право на заем за следване в университет имат само учащите и кандидатите за редовна форма на обучение.

Друга новост предвижда държавата да погасява дълговете на студенти, на които им се ражда или осиновяват второ или последващо дете по време на гратисния период или в рамките на пет години от изтичането му. Сегашният закон предвижда единствено втората възможност. 

"С предложените изменения и допълнения ще се усъвършенства системата за студентското кредитиране в Република България, което ще доведе до увеличаване броя на отпуснатите кредити по закона и ще допринесе за разширяване на достъпа до висше образование. От своя страна това ще увеличи дела на 30-34-годишните със завършено висше образование, което е цел, заложена в Стратегията на Европейския съюз "Европа 2020", пише в мотивите към законопроекта.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).