Хинков: Драмата с недостига на лекарства е преувеличена

Автор: Неда Узунколева
Коментари (1)
15:53 / 27.02.2024
1657
Тук сме, за да ви представим една добра новина. Тези липси и тази драма с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Това каза здравният министър Христо Хинков по време на брифинг относно липсата на инсулин в аптеките, предаде репортер на "Фокус".

Зам.-министърът проф. Илко Гетов уточни, че министерството следи фармацевтичния пазар и извършва регулярни проверки по региони и аптеки. "В абсолютна колаборация сме с НЗОК", подчерта Гетов.

"Дори един пациент да има нужда, за нас това вече е липса. Само за месец октомври имахме 12 сигнала за липса на инсулин. За януари имаме 3 сигнала и за февруари имаме 2 сигнала от Плевен и от село в Пловдивска област. През месец февруари са извършени 357 проверки в аптеки. Отчетливо се забелязва, че при 3 инсулини има нерегулярни доставки или забавяне при близо 2/3 от всички области в страната", допълни зам.-министърът.

"Въвеждането на забраната за износ, влязла в сила от 2 ноември 2023 г. Успя да ограничи броя на подадените сигнали за липса на инсулин, но не и да реши изцяло проблема с недостига в аптеките. Срокът на забраната за износ ще бъде удължаван, предстои издаването на нова заповед, която ще бъде в сила от 1 до 31 март", каза още зам.-министърът.

Министерството на здравеопазването предвижда законопроект, с който се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

От Министерството призоваха сигналите на гражданите за липса на лекарствени продукти да бъдат изключително детайлни: къде, кога, в коя аптека точно е липсвало лекарството.

"Проблемът с липсата на инсулин е заради недобрата работа на търговците на едро. Те не снабдяват безопасно всички аптеки, които са се обърнали към тях", каза зам.-министърът.

"Ако зависи от мен ще има санкции към тях", допълни проф. Гетов.

"Важното е, че в момента в страната има достатъчно количества. В момента се касае за организационни проблеми", посочиха от министерството.

Виж коментарите (1)

Още по темата (18):
16.05.2024 Удължава се забраната за износ на инсулин
30.04.2024 Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
15.04.2024 Удължиха забраната за износ на инсулин и детски антибиотици
02.04.2024 Мирослав Ненков: Не бива да се заблуждаваме, че от 16 лева, 9 не са отишли за нечия яхта
02.03.2024 Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
01.03.2024 Проф. Илко Гетов: В складовете има инсулин
Още новини от Национални новини:
Джигит лети по магистрала "Тракия" с над 220 км/ч
Скачат цените на жилищата
Работник от черешова градина: Бера и рева
Експерт: Ако спрете да пушите на 40 г., ще добавите 9 г. към живо...
Удрят ни мощни магнитни бури през юни, ето точните дати
Празник е днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).