Хайки за пушачи ще обикалят кръчмите и кафенетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
09:46 / 21.03.2012
2495
Хайки за пушачи ще обикалят кръчмите, кафенетата и дори казината и бинго залите през нощта и в почивните дни. Това съобщи главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев вчера по повод тоталната забрана за тютюнопушене, която влиза в сила от 1 юни. Мярката ще бъде наложена, ако поправка в Закона за здравето бъде приета от депутатите.

Д-р Кунчев не скри, че санитарните инспектори в районните здравни инспекции не са достатъчни и ще се наложи да бъдат назначени още хора, за да бъдат проверявани заведенията и обществените места за пушачи по всяко време. По думите му занапред те ще губят по-малко време за инспекциите. Сега те трябва да проверяват дали отговарят на изискванията както залите за пушачи, така и за непушачи, в това число влизат оглед за надписи на съответните зали, проверка на инсталациите в салоните за тютюнджиите и куп още разпореждания.

След 1 юни те само ще гледат дали в обществените заведения има хора със запалени цигари, или не, което ще спести много от времето им и един инспектор ще може да осъществява почти двойно повече проверки, отколкото сега.

276 000 лева са влезли в хазната от санкции за тютюнопушене на неразрешени места през миналата година. Глобата е от 50 до 300 лева за физически лица, а за юридически лица от 500 до 10 000 лева според броя на нарушенията.

Ще има неспазване и несъобразяване със забраните и занапред. Факт обаче е, че в последните няколко години има все по-остра обществена нетърпимост към нарушителите, коментира д-р Ангел Кунчев. Най-големите нарушения са в малки, странични, сравнително по-евтини заведения, докато в големите заведения постепенно това стана практика и започват да го спазват", каза още той.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...
Стана ясна датата за делото за убийството на 14-годишния Филип
Преведоха 40,7 млн. лв. по сметките на държавните университети
Жена почина на зъболекарски стол в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).