Грешна задача на олимпиадата по математика за 7 клас, учениците ще бъдат компенсирани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:43 / 13.12.2021
4915
За грешка в една от задачите на Олимпиадата по математика за 7 клас, съобщават в социалните мрежи родители.

Според постовете им в една от задачите първоначално било зададено е 7 на 112-а степен, а впоследствие е поправено на 7 на 132-а степен.

Твърди се още, че децата са уведомени за грешката два часа след началото на Олимпиадата. Мария Христова е една от майките, разбрали за грешката и подала сигнал по случая.

"Първото нещо, което искам да обясня е, че тази Олимпиада и по-скоро следващият ѝ кръг са изключително важни за децата, които искат да кандидатстват след 7-и клас в някои от училищата, в които резултатите от тази Олимпиада се взимат предвид, например НПМГ. Разбрах, че има проблем със задача номер 2, която дава 7 точки. Задачите са три, общо 21 точки за първия кръг", обясни майката пред БНТ.

В някои от училищата е сменена степента в задачата, а в другите училища, до които не е стигнала тази информация, децата ще получат съвсем различни отговори, каза още тя.

В студиото на "Денят започва" темата коментира Мария Георгиева, главен експерт в Регионалното управление по образованието – София и председател на Комисията за Олимпиадите.

"В случая наистина има допусната техническа грешка в изписването на една от цифрите в задачата. Училищата са уведомени своевременно, в резултат на което задачата е коригирана. Нека родителите да са спокойни - всички резултати на учениците, дори и на тези, до които, според майката, не е достигнала информацията, ще бъдат зачетени и децата ще получат съответния брой точки, естествено, при вярно решена задача", увери тя.

Възможно е да се допускат грешки, но е важно да те да бъдат своевременно коригирани, обясни още експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).