Градовете с над 30 000 души задължително ще изграждат велоалеи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
16:41 / 09.09.2016
8022
Градовете с население над 30 хил. жители задължително ще разработват план и програма за развитие на велосипедния транспорт. Това предвиждат промени в Наредба №2 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Поправките в наредбата са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Градовете с население под 30 хил. ще разработват такива планове с решение на общинския съвет, предвиждат промените. Велосипедните маршрути ще се определят като два вида - ежедневни и с цел отдих и развлечение. Отделно те ще се категоризират като транзитни и довеждащи. 

Разликата между двете категории е в скоростта на движение - съответно 30 км/ч и 20 км/ч, става ясно от наредбата. Планът за развитие на велотранспорта в градовете трябва да се интегрира в общия устройствен план, подробните устройствени планове и транспортните планове, посочва се още в наредбата.

Велотрасетата могат да се проектират като самостоятелни алеи и ленти или да споделят с пешеходното и автомобилното движение. 

В тази връзка местните администрации трябва да изработят и план за организация на движението в зоните на кръстовищата, през които преминават различните участници в движението.

В наредбата се дава и схема за определяне на броя велостоянки на велопаркингите. За складове например се препоръчва 1 място на всеки 950 кв.м площ, за търговски центрове и административни сгради - по 1 място на 100 кв.м брутна отдаваема площ, при бизнеса с търговия на едро - една десета от броя на осигурените паркоместа за автомобили, за заведенията - 1 място на всеки 7 места за хранене, за хотелите - 1 място на всеки 10 стаи и т.н.


Източник: investor.bg

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).