ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Горан Благоев: Да се молим на Бога Николай да не стане патриарх
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 28.02.2016Коментари (10)8677
© Plovdiv24.bg
Църквата в лицето на митрополит Николай се опитва да налага гледната си точка на държавата, заяви журналистът Горан Благоев в сутрешния блок на Би Ти Ви. Реакцията му бе предизвикана от призива на пловдивския владика да не се организира отбелязването на годишнината от Априлското въстание на 1 май в Панагюрище, защото на същата дата тази година се пада Възкресение Христово.

Благоев обясни, че от канонична гледна точка Николай има основания за подобен апел - тъй като зарята-проверка е светска форма на помен за загиналите, каквито не са допустими на Великден. Журналистът обаче определи писмото на духовника като смущаващо и добави, че владиката е можел да намери и по-подходяща форма за комуникация с кметската управа.

"Оставете тона, той е някак си много типичен за митрополит Николай - каза Благоев. - Тук става въпрос за опит на Църквата да диктува своята гледна точка на една светска държава. А ние знаем, че Църквата е отделена от държавата. Значи, когато на Църквата ѝ отърва, тя е отделена от държавата; но когато не ѝ отърва - тогава се размахва пръст."

Другият казус, подложен на обсъждане в тв студиото, е забраната на Николай от последните дни да има църковна венчавка между православен християнин и арменка - с аргумента, че арменците са еретици. Според Горан Благоев това създава много опасна тенденция и се върви към зилотство - крайно православие. Журналистът даде за пример манастир в Света гора, който издига черно знаме с надпис "Православие или смърт". Благоев обясни, че като вярващ за него това не е проблем - и дори е бил кум на венчавка между англиканин и православна.

И по този казус гостът заяви, че формално Църквата има основание за такъв отказ, тъй като на един от Вселенските събори е прието правило православен и еретик, или схизматик, да не могат да бъдат венчани.

"Въпросът е в XXI век, когато виждаме, че Църквите се отварят, диалогизират помежду си, кого наричаме еретик и схизматик?", запита той и подчерта, че това би било огромен проблем за българската диаспора в чужбина.

Благоев призна, че мнението на митрополитите Николай и Йоаникий, забранили венчавките между православни и протестанти, е по-скоро частно и не се споделя от повечето членове на Светия синод.

На бележката на водещия Антон Хекимян, че Николай се "гласи" за патриарх и въпроса дали тогава това мнение няма да стане по-официално, Благоев отвърна:

"Като вярващи, да молим Бога това да не се случи."

По отношение на отказа на пловдивския владика да дава интервюта журналистът коментира: "Ако гледаме медийното поведение на Николай, той се държи като "локален вселенски патриарх или папа"."

"Ако дядо Николай беше толкова принципен православен да казва, че на Априлското въстание не може да има помен за загиналите, защо като епископ в София не постави въпроса за една много неправилна практика на държавата на Богоявление, когато също прославяме Бога в трите му лица, и също не трябва да има заупокойни церемонии. А поднасянето на венеца на паметника на Незнайния воин е точно такава церемония", завърши Благоев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нека бъде Божията Воля , а не нашата...!!!
0
 
 
Не трябва и да се допуска !!! Опазил Господ
+1
 
 
Тоя''човек ''няма никакви християнски ценности ..
+2
 
 
Имате си патриарх...Изгонете го този козел.Той не е Божи служител а на Олигарсите.Какво пречи църковния клир който Не го харесва,да упражни натиск и да го изгони от стола на Владиката на Пловдив.Болшинството граждани и миряни на Пловдив и епархията НЕ го харесват.Позовете са на това....когато миряните не си харесват пастира...редно е да си събира шапката и да ходи някъде поп на Герговите храмове.Гладен няма да остане!Изключителен наглец и лицемер.Няма смисъл да се молим на Бог ако е възможно да се изгони,както бившия игумен на Бачковския манастир,който беше същия шибек като Ники р0лекса!
+5
 
 
В ЦЯЛА България, ОБИКНОВЕНИТЕ СВЕЩИ СЕ ПРОДАВАХА ПО 10 СТ.А В ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ ПО 20 СТ.СЕГА СЕ ВДИГНАХА СЪС 100%,СЪОТВЕТНО 20СТ.ЗА България И 40СТ.ЗА ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ.ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ДЯДО НИКОЛАЙ И ТО В МОМЕНТ ,КОГАТО ИСЛЯМА ТРОПА НА НАШАТА ВРАТА.ПИТАМ СЕ ТОЗИ"ДЯДО НИКОЛАЙ"НЕ ИСПЪЛНЯВА ЛИ ДОКТРИНАТА НА КИСЕНДЖЪР- ЗА ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ?
+5
 
 
Присъединявам се към молитвата на уважаемия Горан Благоев. Обзети от бесове агентурни марионетки нямат място в храма!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 28.02.2016 г.
+4
 
 
Не е луд този дето яде баницата. Докато им вярвате на попчетата,те ще ви въртят главите. Игнорирайте ги. Вярата си е във вас,не е в църквата или в попчетата.
+7
 
 
Това изчадие ,генералокомунистическото отроче (Николай) ,няма как олигарсите да не го бутат напред , за патриарх .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: