ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Георги Киряков: Президентът е решил да тропа с крак и да се инати, но това сплотява някои партии
Автор: Йоланда Пелова 18:40 / 24.08.2023Коментари (3)1661
© Фокус
Напрежението ескалира с отказа на президента да подпише Указа за освобождаването на главния секретар на МВР. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Георги Киряков.

По думите му действията на държавния глава означават, че той има някакъв политически план, който цели разбиване на коалицията на редовния кабинет и коалицията зад него: "Наблюдаваме продължаване на тази линия на налагане на собствен дневен ред, без да си дава ясна сметка, че по Конституция, той има определена роля, която не включва конфронтация с мнозинство в Народното събрание и конфронтация с Министерски съвет.

Много е лесно на Министерския съвет да изолира личността на главния секретар, да не му дава достъп до абсолютно нищо, което се случва в МВР, и така ще се реши тази патова ситуация до периода, в който президента склони, каквото и да значи това, в рамките на сложните отношения между институциите в България, докато склони да приеме съвсем логичното желание на настоящия редовен кабинет да смени главния секретар. Не е трудно да се преодолее това, очевидно Министерски съвет не искат такова развитие и се опитват да водят някакъв конструктивен диалог с президента.

Румен Радев обаче, е решил да тропа с крак по някакъв начин, явно това е в момента настроението му за политиката, да се инати докато не падне кабинета, да го наречем. Само, че той няма да падне така, действията на президента още повече сплотяват позициите на отделните партии, на отделните лидери в това мнозинство", каза още политологът.

Според Георги Киряков проблемът не е, че президентът иска да запази службите, а че иска да запази своите хора в службите, за да може да регулира и контролира ситуацията в тази сфера: "Не просто да получава информация. Той иска чрез своите хора да стопира процесите на реформиране на доста сфери в България.

Би трябвало, след като Министерски съвет, след като вътрешното министерство иска да изгради собствен екип, на който да се доверява в работата си, президентът просто да приеме този факт. Той трябва да приеме това, в името на една много по-голяма цел, не на личните цели на президента, или в личните цели на министър-председателя и на лидерите на мнозинството.

А в името на това, че България в момента е в тежка политическа ситуация, в тежка ситуация във връзка със сигурността, не говорим само за мигрантската криза, не говорим и за убийството на Алексей Петров, а говорим за цялостно усещане, че в България няма ред и няма справедливост. От тази гледна точка президентът трябва да действа доста по-конструктивно и да остави Министерски съвет да работи с екип, който сметне за необходимо и добре за именно тази обща цел - за сигурност в обществото", коментира още Георги Киряков.


Още по темата: общо новини по темата: 696
20.05.2024 »
17.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/116 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе мършояд ти ли ще решаваш кои е президент на България е легитимен -щот ония бившите женкаря ,меката китка и партииния кадър бяха класа .Има си избори и народа към които ти определено не приналежиш си казва гласа и всички спекулации кои как и кво са пълен цирк така че на маика ти в
0
 
 
Че тези са ЛАЙНА! ЛАЙНА са! Какво им е крив Президента, че не могат да въдворят ред и Законност в тази Държава? Какво сега? На калпав х*й вълната му прачи! Я да вземат да си опраят Държавата и Законите според постановеното в Конституцията и Международните договори и конвенции, които тази Държава е подписала! Стига Лайнарски изпълнения и изстъпления! Че така ни шянген! Ни Дявол!
Aнонимен
на 24.08.2023 г.
-1
 
 
Това не е президент на България! Това е враг на народа! Ятак на чужди източни сили!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: