Георги Йорданов: Как са изчислени необходимите бройки от различните видове ваксини?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:01 / 03.12.2020
3434
"Как са изчислени необходимите бройки от различните видове ковид ваксини, при положение че липсва план за ваксинация?“, въпросът зададе народният представител от Парламентарната група на "БСП за България“ Георги Йорданов в парламента по повод закупените от българското правителство ваксини за Covid-19.

"Правителството ни убеждава, че утре ще приеме такъв план, но отново върви след събитията. Такъв план вече трябваше да има, при положение че днес темата се обсъжда в парламента, а ваксините вече са закупени“, категоричен е социалистът.

"От Института по микробиология твърдят, че са готови с технологичния план за производство на българска ваксина. Как правителството защитава националния интерес като не включва българската фирма "Бул Био“ в списъка на Европейския съвет с компании, които могат да произвеждат ваксина за Covid-19 и съответно да получат финансиране? Те са със световен авторитет и произвеждат ваксини за целия свят, а сега не са включени в този общ план на Европейския съюз за справяне с пандемията“, изрази недоумение доц. д-р Георги Йорданов.

Друг депутат от левицата – д-р Илиян Тимчев, разкритикува премиера и здравния министър за отказа им да дадат разяснения за ваксинирането на българските граждани:

"Чак след девет месеца по настояване на БСП парламентът прие Плана за действия по време на епидемия. В днешния дебат трябваше да се говори и за плана за ваксинация. Трябва да кажете истината на българския народ. Премиерът и здравният министър трябва да свършат задълженията си, а не да прехвърлят отговорността на Народното събрание“.

Депутатът-медик призова първо да се разгледа плана за ваксинация преди да се вземе важно решение за масово прилагане: "Европейският съюз призовава за забавяне на ваксинирането на хората, защото има неясноти. Големи страни като Германия призовават за по-обстойни проучвания преди прилагането на ваксините. Науката не е на единно мнение. Не прибързва ли българското правителство с ваксинирането на българското общество?“, попита Тимчев и отсече: "Ние не сме гумен печат, за да се взима толкова важно решение с огромни неясноти.“

Илиян Тимчев поясни, че БСП изисква от управляващите да кажат на българските граждани истинската бройка ваксини, които е закупила България. "Спряхте да говорите за това, че само от едната ваксина сте поръчали 13 милиона броя. При положение, че 60% от българското население не иска да се ваксинира според социологическите проучвания. Какво ще стане с тези бройки? А колко сте поръчали от другите? А колко ще струва това на българския народ?“, попита Тимчев управляващите.

"Трябва да обещаем на българските граждани, че ваксината ще бъда безплатна и по желание“, призова и депутатът от левицата д-р Десислав Тасков от парламентарната трибуна.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).