Генералът: Поръчали сме 12 милиона ваксини. Колко повече да вземем? За всеки празник и рожден ден ли?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:07 / 27.01.2021
4723
Миналият понеделник ми беше направена втората доза и вече съм 9 дни след втората доза. Аз се включих доброволно в едно местно проучване, което набираше доброволци, за да се проследи как действат ваксините и кога се изгражда имунитет и е свързано с проследяване от 3 месеца. Това каза началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски пред "бТВ". 

"Около 10-тия ден след първото убождане, когато ми взеха кръв, нямах нито антитела, нито клетъчен имунитет. След втората ваксина дойде съживяване на клетките и вече имам антитела над 77, а трябва да бъдат над 30. Ваксината работи", обясни той. 

"Засега експериментът е 3 месеца, но най-вероятно ще се продължи и ще се смени дизайна на проучването. Засекли сме повторно заразяване на наши колеги. Все още има доста неизвестни и няма категоричен отговор дали мога да пренасям или не мога. Би трябвало, когато вирусът попадне в носоглътката ми, да бъде унищожен. Фирмата производител дава 95% сигурност, а 100% дават за това, че няма да изкарате вируса тежко. AstraZeneka дава сигурност 75% от заразяване и 100% от изкарване тежко на заразата. Грипните ваксини дават 50% успеваемост", допълни още ген. Мутафчийски. 

Той коментира и проучването на "Политико", според което през 2040 година ще имаме 70% покритие и ще успеем да създадем стаден имунитет.  

"Ако бяха направили това проучване на първото пристигане на ваксината, щяха да сметнат, че ще стигнем имунитет през 3000 година. Pfizer ще достави 4,5 милиона ваксини за България. До колкото ми е известно са подадени документи за руската ваксина и очакваме резултат за нея. Това, което се знае за нея е много малко. За нея нямаме кратка характеристика. Тя е от типа на векторните ваксини, както е Astra Zeneka. Първото убождане е с един тип вирус, а второто с друг тип вирус", допълни началникът на НОЩ. 

"До момента сме поръчали 12 милиона ваксини. Колко повече да вземем? За всеки празник и рожден ден ли", пита той. 

Ген. Мутафчийски допълни, че това е процес, който ще продължи около година. 

"Според производителите ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса. Moderna каза, че ваксината й има ефект срещу всички варианти. Колкото повече циркулира този вирус, толкова повече ще се изменя и след две години той няма да бъде същия. Циркулацията трябва да се спре максимално бързо, защото бъдещето ще стане съвсем неизвестно, предупреди той. 

Според него заведенията не трябва да бъдат отваряни преди месец март и обясни, че има скала на "Оксфорд" и "Тексаска скала", които показват какъв риск на заразяване има в баровете. Тези скали са от 1 до 9, а баровете и нощните заведения са твърдо 9. Ресторантите са между 7 и 8, защото се прави някаква разлика между бюфет и ресторант, като изтъкна, че тези които са с площ навън отчитат минимален шанс от заразяване. 

Ген. Мутафчийски изтъкна, че според него фитнесите са изключително опасни. 

"Имаше изказвания, че новият щам е по-смъртоносен, което е много смело. Дори да не е толкова смъртоносен, ако пренатовари здравната система, има опасност хората да не получат адекватна грижа и не е необходимо самият вирус да е смъртоносен, без значение сам по себе си колко е смъртоносен. Заетостта на леглата във Великобритания в момента е двойна", заключи той. 

"Преди една седмица имаше брифинг на Европейския научен форум от изтъкнати специалисти. Нашата страна бе представена от доц. Кунчев и той съобщи доста обезпокоителни неща. Имаме 8 доказани проби с характеристика на британския вариант. Кога ще доминира, не можем да кажем. Ако съдим по Великобритания, където стана за 2 месеца, това е доста алармиращо. Това, че е по-заразен, накара англичаните да променят дефиницията за близък контакт и от 1,5м. той стана 2м. Въвежда се нов термин - "комулирано време". Ако престоят ми е 15 мин. в затворено помещение, шансът да се заразя или да заразя е в пъти по-голям", обясни началникът на НОЩ.

"Нито един медик не говори за оплакване и това е много съществено в този спор. Политиците са за да намерят баланса, а ние сме длъжни да казваме истината", допълни той.  

Ген. Мутафчийски заяви, че маската с клапа не пази човека срещу теб и вече е забранена. 

"В момента сме в прекрасна кондиция. Една от малкото държави, които са в оранжевата зона, заедно с Финландия, Норвегия и Гърция. Другите зони са тъмно червени. Защо искаме да минем в другите зони. Като медици трябва да кажем нашата дума съвсем откровено и честно. В момента няма натиск от болните с коронавирус, а от другите, защото бяха забранени плановите операции. Болницата пращи в момента от тези хора. Лесно ще напълним болниците с ковид болни, но какво ще правим с другите. Този баланс е по-важно да се намери повече от всеки друг баланс", заключи ген. Мутафчийски.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).