ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Генералът: Поръчали сме 12 милиона ваксини. Колко повече да вземем? За всеки празник и рожден ден ли?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 27.01.2021Коментари (2)4674
©
Миналият понеделник ми беше направена втората доза и вече съм 9 дни след втората доза. Аз се включих доброволно в едно местно проучване, което набираше доброволци, за да се проследи как действат ваксините и кога се изгражда имунитет и е свързано с проследяване от 3 месеца. Това каза началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски пред "бТВ". 

"Около 10-тия ден след първото убождане, когато ми взеха кръв, нямах нито антитела, нито клетъчен имунитет. След втората ваксина дойде съживяване на клетките и вече имам антитела над 77, а трябва да бъдат над 30. Ваксината работи", обясни той. 

"Засега експериментът е 3 месеца, но най-вероятно ще се продължи и ще се смени дизайна на проучването. Засекли сме повторно заразяване на наши колеги. Все още има доста неизвестни и няма категоричен отговор дали мога да пренасям или не мога. Би трябвало, когато вирусът попадне в носоглътката ми, да бъде унищожен. Фирмата производител дава 95% сигурност, а 100% дават за това, че няма да изкарате вируса тежко. AstraZeneka дава сигурност 75% от заразяване и 100% от изкарване тежко на заразата. Грипните ваксини дават 50% успеваемост", допълни още ген. Мутафчийски. 

Той коментира и проучването на "Политико", според което през 2040 година ще имаме 70% покритие и ще успеем да създадем стаден имунитет.  

"Ако бяха направили това проучване на първото пристигане на ваксината, щяха да сметнат, че ще стигнем имунитет през 3000 година. Pfizer ще достави 4,5 милиона ваксини за България. До колкото ми е известно са подадени документи за руската ваксина и очакваме резултат за нея. Това, което се знае за нея е много малко. За нея нямаме кратка характеристика. Тя е от типа на векторните ваксини, както е Astra Zeneka. Първото убождане е с един тип вирус, а второто с друг тип вирус", допълни началникът на НОЩ. 

"До момента сме поръчали 12 милиона ваксини. Колко повече да вземем? За всеки празник и рожден ден ли", пита той. 

Ген. Мутафчийски допълни, че това е процес, който ще продължи около година. 

"Според производителите ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса. Moderna каза, че ваксината й има ефект срещу всички варианти. Колкото повече циркулира този вирус, толкова повече ще се изменя и след две години той няма да бъде същия. Циркулацията трябва да се спре максимално бързо, защото бъдещето ще стане съвсем неизвестно, предупреди той. 

Според него заведенията не трябва да бъдат отваряни преди месец март и обясни, че има скала на "Оксфорд" и "Тексаска скала", които показват какъв риск на заразяване има в баровете. Тези скали са от 1 до 9, а баровете и нощните заведения са твърдо 9. Ресторантите са между 7 и 8, защото се прави някаква разлика между бюфет и ресторант, като изтъкна, че тези които са с площ навън отчитат минимален шанс от заразяване. 

Ген. Мутафчийски изтъкна, че според него фитнесите са изключително опасни. 

"Имаше изказвания, че новият щам е по-смъртоносен, което е много смело. Дори да не е толкова смъртоносен, ако пренатовари здравната система, има опасност хората да не получат адекватна грижа и не е необходимо самият вирус да е смъртоносен, без значение сам по себе си колко е смъртоносен. Заетостта на леглата във Великобритания в момента е двойна", заключи той. 

"Преди една седмица имаше брифинг на Европейския научен форум от изтъкнати специалисти. Нашата страна бе представена от доц. Кунчев и той съобщи доста обезпокоителни неща. Имаме 8 доказани проби с характеристика на британския вариант. Кога ще доминира, не можем да кажем. Ако съдим по Великобритания, където стана за 2 месеца, това е доста алармиращо. Това, че е по-заразен, накара англичаните да променят дефиницията за близък контакт и от 1,5м. той стана 2м. Въвежда се нов термин - "комулирано време". Ако престоят ми е 15 мин. в затворено помещение, шансът да се заразя или да заразя е в пъти по-голям", обясни началникът на НОЩ.

"Нито един медик не говори за оплакване и това е много съществено в този спор. Политиците са за да намерят баланса, а ние сме длъжни да казваме истината", допълни той.  

Ген. Мутафчийски заяви, че маската с клапа не пази човека срещу теб и вече е забранена. 

"В момента сме в прекрасна кондиция. Една от малкото държави, които са в оранжевата зона, заедно с Финландия, Норвегия и Гърция. Другите зони са тъмно червени. Защо искаме да минем в другите зони. Като медици трябва да кажем нашата дума съвсем откровено и честно. В момента няма натиск от болните с коронавирус, а от другите, защото бяха забранени плановите операции. Болницата пращи в момента от тези хора. Лесно ще напълним болниците с ковид болни, но какво ще правим с другите. Този баланс е по-важно да се намери повече от всеки друг баланс", заключи ген. Мутафчийски.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То я имаме 5млн.?2=?? Уф и РСМ,нали е БГ провинция?!?
0
 
 
Генерале,колко сте поръчали е едно,а колко са доставили и срока за доставка друго,да не излезне проучването вярно колко години ще отнеме ваксинирането и по голямата част ще сме го прекарали.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: