Финансист разкри какво представлява дигиталното евро

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:16 / 15.02.2024
2536
Европейската централна банка и европейските институции създават дигитална платежна система, която да използва дигиталното евро. Това каза финансистът Владимир Сиркаров в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Цифровото евро представлява електронна версия на евробанкнотите и монетите. То ще има същата стойност като тях и ще се използва като електронно платежно средство за покупка на стоки и услуги.

Аргументите на ЕЦБ за въвеждане на дигиталното евро са свързани основно със запазване статута на еврото като втората най-използвана валута в света и с подобрения, свързани със сигурността, обясни финансистът.  

Въпросителните около това как ще бъде изградено дигиталното евро в технологично и правно отношение и как ще се интегрира то във финансовата система като цяло са много, отбеляза Владимир Сиркаров. "Голямо предизвикателство е да се спечели доверието на потребителите, защото алтернативите са много. Дигиталното евро ще бъде еквивалент и конкурент на дигиталните платежни системи, които ползваме в момента. Този проект изисква сериозни средства за въвеждането му, експлоатирането му, маркетирането и поддръжката. Конкуренцията в частния сектор е изключително ефективна и рисковете са да се създаде една система, която е многокомпонентна и която ще изисква много големи ресурси, и в същия момент тя да не се ползва достатъчно. Това е процес, който е труден и изисква спечелването на доверието на потребителите“, подчерта експертът.

Според него процесът по налагане на дигиталното евро ще срещне редица препятствия. "Скептичен съм, че може бързо и ефективно да се привлекат много ползватели на системата и че целите, които си поставя ЕЦБ, ще бъдат постигнати бързо и ефективно.“

Проектът за създаване на дигитално евро все още е на проучвателно ниво. "От ЕЦБ казват, че първо трябва да се изгради правната рамка, да има яснота от гледна точка на правните норми, след което да се изгражда технологичната система и интегрирането с банковата система. Не виждам как този проект може да стане реалност в близките няколко години“, допълни Владимир Сиркаров.

Предимствата на дигиталното евро са няколко – сигурност на разплащанията, бързина и това, че те ще бъдат безплатни. "Идеята е да се привлекат потребителите от еврозоната и да се защити статутът на еврото като втората най-използвана валута. От ЕЦБ изтъкват притесненията си, че изоставането в дигитализирането на платежната система в еврозоната може да доведе до проблеми, свързани с обемите на използване на еврото по линия на доста сериозния бум в разплащателните системи и новите технологии, идващи най-вече от големите технологични компании“, поясни финансистът.

Статутът на еврото според него зависи от икономическото развитие на Европа и с интегрирането с капиталовите и дълговите пазари, не толкова с разплащателната система в контекста на дигитализирането й.

Виж коментарите (0)

Още по темата (386):
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Икономическият министър успокои: Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
14.05.2024 БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната, категоричен е Димитър Радев
13.05.2024 Експерт: Инфлацията е най-малкият проблем за Еврозоната
09.05.2024 Фалшиви новини: Плашат с глад при влизане в еврозоната
08.05.2024 Корупция и имотен балон са проблемите на България по пътя към еврото
Още новини от Национални новини:
Приемите за млади, нови и малки стопани са през второто полугодие...
Базовото плащане на площ за Кампания 2023 ще бъде доплатено тази ...
През юни се отварят два приема за инвестиции и преработка по ПРСР...
Директните плащания за новата Кампания 2024 се увеличават на 817 ...
Отваря се прием на заявления за агроекология и биологично земедел...
Кампания 2024: Чертайте през службите по земеделие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).