Фалшиви банкноти от 20 лева се въртят в страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:12 / 23.07.2008
5623
През последните седмици в Българската народна банка са постъпили данни и копия на възпроизведени български банкноти, за които не е искано писменото разрешение на БНБ, съобщи пресцентърът на Националната банка. Фалшификатите на възпроизведени български банкноти са идентични по ширина и дължина на банкнота в обръщение от купюр 20 лева и са близки до нея по изображение. Независимо че не съдържат холограма, микротекст, сериен номер, осигурителна нишка, те могат да заблудят мнозина. Във връзка с тези случаи БНБ е сезирала Главна прокуратура и полицията. БНБ приканва всички да бъдат внимателни и да проверяват банкнотите, които попадат в тях. При съмнение е добре банкнотата да се сравни с друга, за която е сигурно, че е истинска.

Към полицията и националната банка трябва да се обръща всеки, който се съмнява, че е получил неистинска банкнота или копие на възпроизведена банкнота, което може да бъде сбъркано с истинска книжна пара. Банкнотата от 20 лв. има две емисии - от 1997 г. и от 2007 г. Тя е с преобладаващ син цвят и върху нея е отпечатан образът на Стефан Стамболов, се казва в Стандартът за българските банкноти, който е публикуван в сайта на БНБ. Серийният номер се състои от две букви и седем цифри, които са отпечатани в долната лява и горната дясна страна на лицевата страна на банкнотата. Знаците за незрящите граждани са два еднакви кръга един под друг, които са отпечатани в долния десен ъгъл на страната с портрета на Стамболов. Те трябва да се усещат с пипане. Затова не е срамно, ако разтриете банкнотата преди да я приберете в портфейла си, съветват хората, които постоянно работят с пари. Ако я насочите като старите баби срещу светлината, трябва да се види водният знак. Когато се наклони ценната хартийка, трябва да се наблюдава пулсиране на числото, което обозначава номинала и проблясване на фигурите в цветовете на дъгата по холограмата. Всички неистински или преправени банкноти или монети могат да бъдат разпознати безпроблемно, като ви съветваме да спазвате следните няколко съвета за проверка, се казва в сайта на Националната банка, където в раздел "Банкноти и монети" може да се намери пълна информация за парите, които са в обръщение у нас.

Всички, които се "снабдят" с фалшиви банкноти, трябва да знаят, че те не се връщат на собственика, нито подлежат на замяна. Тези пари заминават за експертиза в Националния център за анализ на БНБ, където специалистите разследват ментетата.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).