Ето мерките на правителството към бизнеса за справяне с кризата

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
12:00 / 21.04.2020
4777
Правителството е подготвило пакет от финансови инструменти с публичен ресурс от 4.5 милиарда ресурс, насочени към бизнеса за справяне с кризата, причинена от коронавируса, предаде репортер на Plovdvi24.bg. Те бяха представени преди минути от министъра на финансите Владислав Горанов.

- Стартира програма за отпускане на безлихвени кредити на хора, които не могат да се трудят заради пандемията. Могат да се включат и самоосигуряващите се лица, ако са отчели -20% на приходите си. Задължително условие за всички е да са работили поне 5 дни в месец март, ако са освободени след това. Интерес има от 12 търговски банки. Кредитите са с гратисен период от 2 години и 5 години погасителен срок. Този инструмент ще действа до края на годината.

- Кредити за осигуряване на ликвидност на микро, малки и средните предприятия. Те ще бъдат необезпечени и до 300 000 лева. Ше бъдат отпускани от търговските банки и администрирани от Българската банка за развитие. Очакваният портфейл е до 2 милиарда лева. Нужните условия са спад на оборота пред първото тримесечие на тази година, липса на плащания към доставчици, прекратени заявки, болест или карантина. Срокът отново е до края на годината.

- ОББ, Прокредит и Уникредит може да отпускат кредити с максимална стойност 1.6 милиона – за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни.

- Чрез Фонда на фондовете може да бъдат отпускани микрокредити до 50 000 лева – за малки и средни предприятия – те ще бъдат с гратисен период, лихвена субсидия и гратисен период до 24 месеца. Правителството иска този инструмент искаме да се превърне в безлихвено кредитиране.

- Разработен е инструмент за капиталови инвестиции, който е предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата – около 400 фирми – основно стартиращи и иновативни предприятия. Средно инвестицията е около 800 000 лева.

- От фондовете за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкируеми и по принцип трудно могат да бъдат финансирани. Могат да участват общини, публично-частни партньорства, както и секторите "туризъм“ и "транспорт“.

"Виждате, че ресурса, който ангажираме е милиарди. Надявам се бързо да достигнат до бенефициентите, за да бъдат буфер за посрещане на негативните последици от кризата. Ще има и клипове, които да насочват гражданите и бизнеса“, коментира Горанов.


Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).