Емил Радев: Цената за един фалшив документ за влизане в ЕС достига 6 000 евро

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:36 / 14.02.2020
3610
Използването на фалшиви документи от търсещите по-добър живот в Европа чужди граждани e често срещано, а цената на един такъв документ може да достигне 5-6 хиляди евро. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира нуждата от приемане на доклада за актуализиране на европейската системата "Фалшиви и автентични документи онлайн“ (FADO).

От името на политическата група на ЕНП Емил Радев алармира своите колеги за последиците, до които водят пропуските в идентифицирането на фалшифицирани документи по външните граници на ЕС. Повод за изказването му бяха разискванията преди Европейският парламент да одобри новите правила за системата FADO, като прие с огромно мнозинство доклада на Роберта Мецола (ЕНП, Малта).

"Измамата с документи сериозно подкопава вътрешната сигурност на Шенгенското пространство като зона без контрол на вътрешните граници“, изтъкна българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Според него "нерядко получаването на автентични документи за пътуване се базира на фалшиви документи за легитимация". "Именно това прави разкриването по-трудно. В тази връзка е от ключово значение да се повиши сигурността на документите за пътуване, издадени в ЕС, включително и свързаната с това инфраструктура за управление на самоличността“, смята Радев.

Системата FADO, която датира от 1998 г. и е достъпна за експерти на документи в 31 държави, позволява онлайн архивиране на автентични, фалшиви и фалшифицирани документи и е създадена за борба с незаконната имиграция и използването на измамни документи.

Актуализацията на правилата включва обхвата на системата и категориите документи и данни, които съдържа. Освен това, управлението на FADO се прехвърля от Генералния секретариат на Съвета към Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

"Целта е да се засили сътрудничеството между държавите-членки и страните партньори, така че да могат да се предприемат действия по фалшиви и истински документи, което помага да се подсигурят нашите външни граници“, обясни докладчикът Роберта Мецола по време на пленарното разискване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).