ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Елена Йончева: Смятам, че жените са по-добри от мъжете
Автор: Йоланда Пелова 14:14 / 12.03.2024Коментари (1)1349
©
За мен подобно отличие е доста необичайно, защото за първи път получавам награда за това, че съм дама, че съм жена, която се бори в една сфера, която е предимно заета от мъже. Така коментира в ефира на "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Елена Йончева, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите във връзка с наградата, с която тя получи на международния форум Women Leaders Awards 2024.

"Мъжете доста ревностно пазят тази сфера, било в журналистиката, в сферата на военното репортерство, в тази сфера работих дълги години, и днес в политиката. Но трябва да кажа, че не смятам, че някой може да бъде по-добър или не толкова добър, за това, че е жена или мъж. Но смятам, че това е някаква предпоставка. Смятам, че жените са по-добри от мъжете, защото са по-различни от тях и обратното мъжете са по-добри от жените, защото са по-различни от тях. Тоест, нашето предимство е в нашето различие. Ние жените умеем повече да изслушваме, ние сме по-търпеливи. В повечето случаи ние сме по-малко агресивни и всъщност, има изследвания, които потвърждават това, че жените, когато участват в преговорни екипи, съставени от мъже, резултатите са по-добри", смята Йончева.

Тя отбеляза, че  до 1979 г. в Европейския парламент е имало само 30 жени. Днес те са почти 40%: "Лично аз съм против пълния паритет. Мисля, че определящото е кой с какво може да допринесе в сферата, в която работи. Почти половината в Европейския парламент са жени и ми се струва, че когато действително водим преговори, ние по-лесно като че ли намираме компромиса, този компромис, който ще позволи все пак да се върви напред. Битките, които водим, свързани с много чувствителни теми като равноправие, като заетост, заетост включително и на жените и мисля, че тук също сме много ефективни, защото това е част от нашата кауза.

Анализ на Европейската комисия от 2021 г. сочи, че все още има разлика например, в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз и тази разлика не е никак малка, тя е някъде около 13%. Но това означава, че заплатата на жените е значително по-малка от мъжете. В същото време има един друг показател, който вероятно ще бъде любопитен за нашите слушатели, това е нивото на заетостта. Жените са заети значително по-малко в различни сфери от мъжете. Всъщност, разликите се дължат най-вече на това, че по-голяма част от жените предимно работят в ниско платени сектори като здравеопазване, образование. На ръководни позиции в частни компании са предимно мъже, едва 10% от изпълнителни директори на влиятелни компании са жени. Тези данни са изненадващи на фона на това, че жените като правило са по-добре квалифицирани от мъжете, повечето жени отколкото мъже, например завършват например висше образование в Европейския съюз.

Но въпреки това, поради задълженията да полагат грижи в дома, много жени не се чувстват толкова свободни в избора си на работа и не получават същите възможности за работа като мъжете. И по същата причина жените са по-склонни от мъжете да работят на непълно работно време", коментира още евродепутатът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По какво си личи? И С кои мъже ги Сравняваш! Аз лично не виждам някоя патка да е станала нещо в световен мащаб! Има една! Но за сега е Само Една! Но дали е по-добра от мъжете ... Не може да се каже! Защото е работила в съавторство.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: