Експерт предупреди кога ефектът от коронакризата ще се усети най-силно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:42 / 26.09.2020
4840
Кризата ще удари най-силно в първите месецa на следващата година, когато спестяванията са свършили, а зимата е в разгара си. До края на 2020-та не се очаква финансов крах, освен ако мерките във връзка с коронавируса не бъдат значително затегнати. Това прогнозира експертът Мартин Миланов от Tavex.

През последните няколко месеца българинът намали драстично своите разходи във всяка една посока. Сред на най-тежко пострадалите сектори е туризмът, който все пак успя да навакса част от загубите си през август, когато българите предпочетоха България пред традиционните чуждестранни дестинаци. Въпреки това, негативният ефект от свитото потребление е видим - над 150 обменни бюра в летните ни курорти са затворили врати, заради хуманитарната криза.

Пандемията с COVID-19 се отрази значително и на търговията на дребно, особено на скъпи стоки за дома, бяла и черна техника. Все пак, “Българинът осъзна, че има много неща, без които не може", допълва Миланов. При инвестициите в недвижими имоти и коли например, спадът не е толкова голям, но това се дължи на факта, че същинската криза все още не е ударила, а потребителите разполагат със спестявания да покриват ипотеките и лизингите си. Нови големи покупки обаче не се очакват. Въпреки че има голяма вероятност цените в пазара на недвижими имоти да паднат. 

Хората, които държат спестявания във валута, трябва да внимават, защото всички валути губят стойност спрямо ценните метали, като злато и сребро. Конкретно цената на златото бележи нови върхове през последните седмици, защото финансовата ситуация е все по-притеснителна не само у нас но и в световен мащаб. Именно това е и най-добрата инвестиция в момента, съветва Миланов. Прогнозата на експерта е, че в следващите месеци се очаква да има най-голямо негативно отражение върху малки магазини, които са профилирани с определени стоки. Ще има отрицателен ефект и върху услуги, свързани с ремонтни дейности и битови услуги. Потребителят вече ще се насочва не там, където му е най-близко, а където е най-евтино.

Тепътва ще разберем истинските мащаби от настъпващата рецесия. От МВФ както и Световната банка съобщиха най-ниските финансови показатели в световен мащаб от втората световна война насам.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Гриша Ганчев не се оттегля, напротив - налива много пари
Експерт: Най-ниските цени на горива в ЕС са в България
Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).