ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Единственият шеф на КАТ бивш комбайнер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:49 / 25.07.2022Коментари (0)3892
©
Свикнали сме да гледаме комисар Тенчо Тенев от малкия екран в качеството му на директор на „Пътна полиция“ към СДВР. Сега той се изправя пред обектива на Агри.БГ на полетата в Ихтиманско, за да разкаже за една малко позната страна от своя житейски път – първата му и то дългогодишна работа на механизатор комбайнер.

Пеньо Тодоров: Миналата година жънехме средно по 800 кг/дка, а тази - по 500 кг/дка

Комисарят е родом от димитровградското село Странско, а баща му и дядо му са потомствени механизатори. През 1945-46 г. дядо му е бил първият комбайнер в Хасковски окръг и единственият в община Димитровград. Няма как крушата да падне по-далеч от дървото, нали?

Като малък Тенчо Тенев обичал нощно време, когато всички вкъщи спели, тихомълком да навести житните блокове наблизо. Качвал се на верижните машини и се молел на механизаторите да го научат да кара. Въпреки че трудно е стигал педалите, се е научил.



Докато карал средното си образование в Димитровград, той всеки ден пътувал до родното си село и вечер миел трактора Беларус на баща си. Искал е сутринта неговата машина да е най-чиста в автопарка на тогавашното ТКЗС.

Разговорът ни с шефа на КАТ бивш комбайнер продължи дълго и беше изпълнен с интересни спомени от старите ленти. Подбрали сме някои от тях, които не намериха място във видеото. А него си го пуснете отделно, защото Тенчо Тенев говори увлекателно и с такава любов към машините и земята. А и си е друго, когато държавните служители имат представа от работата на терен.

Lexion на Claas e фаворитът

Навремето работихме с Колос. Имаше една бригада в съседното село Бял извор, които бяха взели три комбайна на Claas по програма от ФРГ. Една година дойдоха да ни помагат за жътвата. Те ме научиха да карам Claas и останах влюбен в тази марка. Не давам препоръки, но за мен тази машина е една от най-добрите. Като комбайн е изключително добра, стига да има кадърни комбайнери, които да си я пазят и да й правят едно добро обслужване.

От Хасково до Търговище и обратно

През 1989 г. ме приеха в полицията. По-късно станах офицер в КАТ-Хасково. Тогава родителите ми купиха комбайн и ходиха да жънат чак в Търговище, Северна България. След работа свалях униформата на млад офицер, качвах се на колата, пътувах до там, жънех до 3 сутринта, спях два часа и отивах пак на работа в Хасково.

Една каса бира и две щафети салам

Когато бях в акордната група в Странско, на всеки пет дена идваше профпредседателят и даваше на този, който е на първо място в стопанството, парична награда от 20 лв. С тях купувахме една каса бира и две щафети салам, с които се черпихме всички.

Лятната отпуска отива за жънене, а не за почивка

Преди да ме преместят в София през 2009 г., лятно време си вземах отпуските, за да жъна с комбайните. Много е приятно, когато си изкарваш парите и заработваш хляба на народа по честен начин. Да приключиш жътвата в 3 часа сутринта, да напълниш бункера със зърно, да се качиш на зърното отгоре, да спиш до 6 часа, после да станеш и пак да започнеш да жънеш. Бяха много хубави години и съжалявам, че не могат да се върнат.

Гледайте видеото с комисар Тенчо Тенев, за да разберете още какви марки и модели комбайни са минали през ръцете му и как е научил и по-малката си дъщеря да жъне.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: