ЕК даде зелена светлина за АЕЦ Белене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:57 / 07.12.2007
1449
вропейската комисия (ЕК) даде благоприятно становище за изграждането на нова атомна електроцентрала на площадката в Белене, като се позова на изискванията на членове 41-44 от Договора за Евратом. Съгласно тях ЕК следва да бъде информирана за всяка нова инвестиция в областта на атомната технология, като в отговор трябва да изпрати до съответната държава-членка доклад със своите виждания.


Комисията е провела подробни разисквания с оператора на бъдещата атомната електроцентрала и е стигнала до заключението, че характеристиките на разглежданата инвестиция съответстват на целите на договора за Евратом. Националната електрическа компания е предвидила въпроса за бъдещите разходи за извеждане от експлоатация на атомната електроцентрала в своите финансови разпоредби, а също е обособила отделни фондове за управление на радиоактивните отпадъци, които ще се образуват по време на целия експлоатационен период на атомната електроцентрала, се посочва в съобщението на Европейската комисия.


ЕК е взела под внимание и залегналите в проекта разнообразни системи за пасивна безопасност, както и предвидената подобрена защита срещу външни опасности, като земетресения и самолетни катастрофи.


Комисията обръща специално внимание на необходимостта България да разработи планове за дългосрочно управление на радиоактивните отпадъци, които произхождат от експлоатацията, а впоследствие и от закриването на централата и по-специално на отпадъците с висока радиоактивност.


Ако в бъдеще бъде направено искане за заем от Евратом, то ще бъде оценявано според неговите икономически, финансови и екологични характеристики, допълват от Комисията. Положителното становище за планираната инвестиция е едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, подчертава ЕК в становището си. Комисията и в бъдеще ще следи отблизо развитието на промишлените дейности във връзка с инвестиционния проект за атомната електроцентрала в Белене и по-специално неговите екологични аспекти, се казва още в съобщението.


Строежът на новата АЕЦ в Белене се планира да започне през 2008 г, като реакторите трябва да заработят през 2012-2013 г. Инвестицията възлиза на около 4 млрд. евро.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" 
Колко пари на месец изкарва един брокер на недвижими имоти?
Емил Кошлуков: Трябва да си много смел, за да рискуваш за 15 мину...
Свикват ново извънредно заседание на парламента
Проф. Мавров: Избран съм от Народното събрание, за да спазвам зак...
Пазарът е водещ, субсидията е само подпомагане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).