Джеймс Уорлик: Благодарим ви за операция "Шок"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
10:09 / 14.07.2011
3279
Бандитите, които бяха задържани при международната операция "Шок" източили над 15 хил. банкови карти в цяла Европа. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. МВР шефът уточни, че групата, която наброявала над 73-ма души, повечето от които българи, действала и в страни като Южна Африка и Кения. Четиримата лидери на бандата пък били задържани в България още в първия ден от началото на акцията. По думите на Цветанов голяма част от участниците в групата навремето гравитирали около бившите силови групировки.

Вчера стана ясно още, че от началото на престъпната си дейност престъпниците
успели да приберат над 15 млн. евро.

Началникът на Департамента на Европол, който се занимава с този тип измами, Михаел Раушенбах вчера изрази задоволство от добре изпълнената операция.
"Тази операция е един перфектен пример как международното сътрудничество може да бъде много ефикасно при разбиването на организираната престъпност", заяви Раушенбах, който също участвал в подготовката на акцията "Шок".
Успехът на акцията не беше подминат и от американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Той отправи благодарности към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за оказаното съдействие от ГДБОП на американската служба Сикрет сървис.

"Благодарение на усилията и сътрудничеството между нашите правоохранителни агенции, беше разбита една изключително крупна криминална организация
което ще спести на финансовите институции и данъкоплатците в България и САЩ милиони долари от потенциални финансови загуби", изтъкна посланикът, който четеше на български език. Уорлик напомни, че трансграничната организирана престъпност не е ограничена от национални граници. Вчера вътрешният министър уточни, че се надява да не бъде разочарован от работата на съда и посочи като пример промяната на мярката на Марин Стоянов, който е сред задържаните. Преди време Софийският апелативен съд му наложил парична гаранция от 245 евро, при положение че той бил обвинен в източването на 370 хил. евро. Цветанов обаче благодари на съдилищата у нас за гледането на мерките на задържаните с европейските заповеди за арест.

Вчера стана ясно, че четирима от спипаните в Дупница при операцията искали да бъдат предадени на италианското правосъдие. Молбата им обаче ще бъде разгледана на 18 юли, за когато Кюстендилският окръжен съд отложи делото.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (7)

Още по темата (23):
16.01.2013 Екстрадираха 13 българи, задържани при международна операция "Шок-2“
25.08.2011 Нови 12 души, задържани при операция "Шок", бяха предадени на италианските власти
02.08.2011 Двама от "Шок" обжалват европейските заповеди за арест
29.07.2011 Още един "шокиран" пътува за Италия
29.07.2011 България предаде на италианските власти 13 души, задържани при "Шок"
25.07.2011 Допуснаха екстрадицията на още един от задържаните в операция "Шок"
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).