Две дипломи за 5 години обучение, предвижда промяна в Закона за висшето образование

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:32 / 09.07.2011
2771
Две дипломи за 5 години обучение ще могат да получават студентите от септември. Издаването на двата документа ще стане възможно, след като парламентът приеме поправките в закона за висшето образование, внесени от ГЕРБ. В Закона за висшето образование е записано, че университетите у нас ще могат да се сдружават с чужди вузове.

Така например Университетът за национално и световно стопанство е пред сключване на договор с университета в Кеймбридж. След като това стане реалност, студентите ще взимат дипломи и от тук, и от Англия.

Промяната касае не само студентите от Западна Европа или българските им връстници, но и тези от бившите съветски републики, които след сдружаването ще имат възможност да учат у нас.

"Икономическата логика е много ясна и точна. Тези студенти ще трябва да плащат такси, ще трябва да живеят някъде, ще трябва да харчат парите си в нашата държава. Затова ние се стремим да обвържем образованието с икономическите потребности на държавата", обяснява Румен Стоилов от парламентарната група на ГЕРБ.

Той се мотивира, че след приемане на поправките се очаква у нас да се върнат много от българските студенти, които сега изтичат към чужди вузове, както и да се увеличат европейците, които обучаваме.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Тежък инцидент с дете в плевенския театър
Калин Стоянов: До момента са получени 388 сигнала за нарушаване н...
Много тъжна вест
Левон Хампарцумян: Инфлацията отново тръгна нагоре
Сигнал за взривно устройство на Летище София
Убийство с тухла и дървена вила разтърси България!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).