ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дори когато чу присъдата си, бизнесменът Рагевски остана безмълвен – убил и разчленил брокерка и служител
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:01 / 04.03.2024Коментари (0)8558
©
Теодора Бахлова
Най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна, получи след едногодишен съдебен процес бившият предприемач Станимир Рагевски. Бургаският окръжен съд призна за виновен 59-годишния мъж за бруталните убийства на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед, чиито тела бяха разчленени и укрити на различни места в града.

И двете жертви са били близки на убиеца, ликвидирани са по сходен начин, а останките им са били подложени на изключително по своя характер обругаване. Това според наблюдаващия прокурор Десислава Трифонова прави делото изключително специфично и без аналог в страната поне през последните години.

За смъртта на Теодора Бахлова Рагевски получи 20 г. затвор, а за убийството на Юмер - доживотен затвор без право на замяна, тъй като  е извършено предумишлено при вече извършено друго умишлено убийство - това на брокерката. 

Рагевски ще трябва да плати по 200  000 лв. кръвнина на майката и дъщерята на Бахлова и по 20 000 лв. на майката и приятелката на Мехмед.

На 1 март т.г., когато съдийският състав в лицето на магистратите Светлин Иванов и Ангел Гагашев оповестиха решението на първата инстанция, прокурор Трифонова не скри удовлетворението си:

“С наложеното на подсъдимия наказание на практика завинаги е отнета възможността той да навреди на когото и да било по какъвто и да било начин. Това ме прави много доволна, а и така близките на жертвите ще получат поне някакъв покой. Аз от самото начало смятам, че той е личност с рядка по своя характер степен на обществена опасност, с пълна липса на човечност. Изключително лош, лош и опасен човек!".

“Абсолютно няма аналог това изключително брутално престъпление. То ще остане в криминалистичните хроники завинаги. Удовлетворени сме, болката на близките няма как да бъде възмездена, но поне да е невъзможно влизането на подсъдимия обратно в социума до края на живота му", коментира и адвокат Димитър Вълчев, който представляваше роднините на жертвите.

От задържането му през август 2021 г., когато са открити останките на 28-годишния Юмер Мехмед, до последния ден от съдебния процес Рагевски запази пълно мълчание. Той не се възползва от правото да дава обяснения, а като последна дума в съда каза само, че няма общо с престъпленията, в които го обвиняват. Не казал нищо дори на адвокатката си Ваня Радиева, която заради липса на самопризнания пледира невинен по всички обвинения и ще обжалва присъдата. 

На 4 август 2021 г. Юмер, който е шеф на малка бригада, мистериозно изчезва от строителен обект в Бургас. Десет месеца по-рано безследно изчезва брокерката Теодора Бахлова, бивш бизнес партньор на Рагевски в имотните сделки. 46-годишната жена е обявена за издирване, след като на 29 октомври 2020 г. излиза от жилището на майка си на ул. “Оборище" и не се връща. По-късно криминалисти ще разберат, че същия ден Теодора е посетена от Рагевски. Както и че в деня на изчезването си Юмер също е посетен от предприемача. Двамата се познават отдавна, младият Юмер работел в едно от заведенията на Рагевски и му бил момче за всичко.

Криминалисти откриват разчлененото тяло на Юмер в тръстики край едно от бургаските езера. Останките са грижливо разпределени в чували, като в един от тях е главата на Юмер с куршум в тила. Следите отвеждат до апартамент в кв. “Зорница", собственост на бизнесмена. Там Юмер е отведен лично от Рагевски, който в деня на изчезването му се обажда по телефона и го взема с кола от строежа.

Жертвата е разфасована в банята с електрически трион, а торбите с останките са изнесени от жилището в бидони и натоварени в бус. Според прокуратурата, след като убил младия мъж, Рагевски повикал приятеля си Деян Дичев-Готвача, за да помогне с изнасянето на трупа. Същият човек помага на убиеца да се отърве и от трупа на брокерката 10 месеца по-рано.

Срещу Дичев е заведено дело, но не стигат доказателства той да бъде обвинен в съучастничество, затова получава 4 г. и 6 м. затвор за вещно укривателство – помогнал на Рагевски да укрие труповете, както и пистолета, с който са застреляни. Така и не става ясно дали подсъдимият за двете убийства сам е рязал телата, или верният му другар Дичев, с когото се познават от 30 г., е помагал.

Факт е обаче, че в показанията си Деян Дичев-Готвача разкрива голяма част от престъпните действия на предприемача. В съда потвърждава, че Рагевски му признал и за двете убийства, като за Теодора първо казал, че той я е убил, а после – че тя сама се простреляла с пистолета му, с който си играела. За 28-годишния Юмер Рагевски бил доста по-брутален: “Една мърша ме ядосваше и аз го утрепах. Един умрял, една мърша, един труп".

Едва след убийството на Юмер и задържането на Станимир Рагевски започва разплитането и на случая с потъналата вдън земя брокерка.

“Още при изчезването ѝ бяхме получили оперативна информация, че Станимир Рагевски има връзка с това, но към онзи момент нямахме данни за труп. Предполагахме, че той е замесен, имахме информация, че двамата имат неуредени финансови отношения.

Когато проведохме беседата с Рагевски, вече бяхме намерили трупни останки от брокерката. Тогава той призна, че я е застрелял", разказва в съда бившият шеф на Криминална полиция, сега директор на полицията в Бургас, ст. комисар Емил Павлов.

По време на тази беседа Рагевски признал, че застрелял Бахлова още с влизането ѝ в апартамента на ул. “Фотинов", където имали уговорка да се видят. После отишъл да купи бидон и 20 пакета сода каустик. Положил тялото на жената с главата надолу, изсипал содата и налял вода в бидона. След което затворил капака, увил го с фолио и напуснал апартамента. След няколко дни се върнал отново с авера си Дичев и още един мъж.

Тримата свалили бидона с останките на Теодора и го пренесли до зеленчуков магазин на ъгъла на ул. “Сливница" и “Шейново" в центъра на града, който не работел отдавна. От показанията на комисар Павлов става ясно още, че в края на януари 2021 г. Рагевски се върнал в магазина, отворил бидона и видял, че част от тялото на Теодора е разложено, били останали само краката. Тогава разрязал бидона и с кофа излял течността в канала до магазина.

Остатъците от трупа нарязал с електрически трион и ги заровил близо до гроба на баба си.

“Със специалната техника на няколко пъти откривахме находките в канализацията - част от кост, за която ДНК експертиза показа, че е на Бахлова, зъб, за който вследствие на ДНК също се установи, че е на жертвата. Намерен беше проектил, който отговаря на оръжието, с което е извършено престъплението", разкрива тогавашният шеф на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов.

Криминалисти стигат и до оръжието на престъплението - пистолет с изтрити номера, с който са ликвидирани жертвите на Рагевски. Намират го в отдушник на ресторанта, стопанисван от Диян Дичев-Готвача в града.

Разследващи са категорични, че и Теодора, и Юмер са имали финансови спорове с екзекутора си. Брокерката имала претенции за три апетитни морски имота в Синеморец, за които твърдяла, че някогашният ѝ бизнес партньор ги бил заграбил неправомерно. Юмер пък опитал да изнудва благодетеля си, защото бил посветен в убийството на Теодора и прикриването на следите.

Младият мъж е познат на полицията - през 2018 г. той е сред арестуваните 12 приближени на несебърския бос Митьо Очите по време на спецоперация, която завършва с ареста на Очите в Турция. Юмер е разследван за палеж  на катафалка при опит за сплашване на конкуренти в бизнеса. Той прекарва няколко месеца под домашен арест, но е пуснат под гаранция.

“Юмер можеше сега да е жив, ако полицията не бе забавила разследването на убийството на моята майка. 10 месеца нямаше дори образувано досъдебно производство, а за мен това е изключителна пречка в хода на разследването." Това споделя дъщерята на Теодора Бахлова Християна Иванова. Новината за най-тежката присъда за убиеца на майка ѝ я завари в болницата с 4-месечната ѝ дъщеричка. Заради заболяване на бебето Християна не можа да присъства на финала на съдебния процес, но коментира с видео от болничната стая, в което определи присъдата като лъч в съдебната ни система.

“Искам да споделя благодарността си към прокурор Десислава Трифонова и към окръжната прокуратура в Бургас за изключително професионалното разследване. Пожелавам да има повече прокурори като нея. Никакви пари няма да върнат майка ми, няма да удовлетворят мъката ми, но за мен е важно този, не мога да го нарека човек, а същество, да изгние в затвора и да не забравя, че и той има майка. За съжаление, моята си отиде твърде рано от този свят. Липсва ми страшно много.

През изминалите 3 г. ми се случиха и много лоши, и много хубави неща. И ми е мъчно, че тя не беше до мен - не ме видя булка, не успя да види своята внучка Тея. Искам, ако ни гледа отнякъде, да знае, че много я обичаме и ще се борим за справедливост. И най-тежката присъда няма да я върне, мъката ми е огромна и тя ще продължи да бъде такава, въпреки че годините минават."

Християна благодари и на адвоката си, положил неимоверни усилия убиецът на майка ѝ да получи доживотен затвор без право на замяна, пише "24 часа".


Още по темата: общо новини по темата: 24
01.03.2024 »
27.03.2023 »
23.02.2023 »
04.02.2023 »
30.05.2022 »
18.02.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: