Доц. Мангъров за връщането на маските: Това могат - това правят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (96)
20:02 / 22.06.2020
28042
"Ситуацията се развива така, както се случва с всяка една пандемия. През май са правени средно по 1150 теста, през юни - по 1650, като около 3 процента са положителни. Инфекцията се държи под контрол, нищо особено не се е случило. Заразените хора не са болни, не много са в болница. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото носи доходи". Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който завежда детското отделение в Инфекциозната болница, в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Тези които са истински болни, трябва да са в болници, другите - вкъщи, всички останали трябва да си живеят нормално. Колкото до връщането от маските, това могат - това правят. Ако някой вярва, че така може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже. Този вирус, който е нов, рано или късно ще мине през всички нас, няма ваксина и лекарство и скоро няма да има. Ако организмът ни се срещне с болестта след това ще я разпознае и по-лесно ще я пребори. Антителата са азбуката на медицината", допълни Мангъров.

По думите му към момента инфекцията се държи под контрол. "Нищо особено не се е случило. Това са заразени хора, а не болни. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница, са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото той носи доходи“, поясни той.

"Тези, които са истински зле, трябва да са в болниците, ако не са толкова зле - трябва да са си вкъщи“, подчерта доц. Мангъров.

"Не се наблюдава нищо по-различно при COVID-19 от при други вируси. Когато човек е болен, трябва да се изолира и да се пребори. Никакви лекарства не му действат, това е вирус. В някои случаи нещата могат да тръгнат накриво и човек да загине. Смъртността при тази инфекция не е по-висока от всички вируси, с които многократно са се срещали“, подчерта д-р Атанас Мангъров.

"Този вирус трябва да се лекува максимално щадящо, а не по този дърварски начин с антибиотици. Пациентите нямат нужда от това. Когато вирусът мине в човешката популация, силата му намалява. Той не е приговен да живее сред хората. С времето той ще затихне. След време ще се изгради колективен имунитет“, увери експертът.

"Съгласен съм, че трябва да се ходи по барове и мачове. Всичките мечти на Щаба за милиционери в автобусите, това са глупости. Няма как да научим циганите да ходят с маски", каза още Мангъров. "Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-рано се отървем от страха, толкова по-добре за нас", заключи той.


Виж коментарите (96)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).