Доц. Чорбанов: Няма драма с разпространението на коронавируса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:45 / 05.08.2020
3967
Не е изпуснат контролът с COVID-19. Дори в света на науката има спорове за това какво представлява и как ще се развива това заболяване. Има доста положително настроени учени, които не виждат нищо драматично с разпространението на вируса. Това коментира ръководителят на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Той посочи, че развитието на COVID-19 е било очаквано, като то не е лавинообразно.

"Застъпвам тезата, че вирусът не се променя. Все повече производители на световния пазар навлязоха с много китове за анализ, което дава възможност на хората да правят колосално количество изследвания. Обхващайки по-голям хора, логично е да открият по-голям брой заразени", сподели още доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него откриването на ваксина срещу COVID-19 не може да бъде вкарано в граници и да се направи за определен срок.

"Вече се знае страшно много за този вирус. Екипите навлизат в нови фази на разработване, но е факт, че за момента няма нито ваксина, нито терапия", добави той.

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина срещу COVID-19 е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор". Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания. По негови думи спирането на финансирането за ваксина срещу COVID-19 засяга работата на учените.

Всички научни групи използват няколко подхода, за да достигнат до краен етап. От алтернативите, които имахме, кандидатствахме за "Пастьор" и бяхме финансирани, там работата си върви. Кандидатстването към фонд научни изследвания беше с друг подход, който не намери положителна оценка, заяви имунологът, като добави, че проектът е на стойност 300 хил. лв.

"Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха САЩ и Великобритания. Държавата каза, че има 6 области по отношение на изследване на вируса, но не задължи Фонд "Научни изследвания" да финансира проект от всяка една от тези области", посочи доц. Чорбанов.

Той обяви, че се опитва да убеди институт "Пастьор" да предостави вирус щам, тъй като в България няма нито една лаборатория, която да отговаря на условия за работа с особено опасни инфекции, както и че предстои да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов каза още, че няма как хората да бъдат изолирани за много дълъг период.

Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младите хора са основен обект на вируса. Огромен брой са носители и само преносители. Средната възраст на хората, заболели от Ковид-19, е много висока, подчерта гостът в студиото.

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, затова е трудно той да изчезне.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).