Доц. Анета Мишева: Глаукомата е заболяване, което води до необратима загуба на зрението

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:52 / 06.03.2023
1572
Глаукомата е заболяване, което засяга зрителния нерв и оттам води до необратима загуба на зрението. Ранното откриване е най-важният фактор за правилното лечение на глаукомата, каза в Световен ден на борба с глаукомата доц. Анета Мишева – офталмолог и специалист по очни болести в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". "Целта е да се забавим прогресията на болестта, защото пълно възстановяване на зрението след тази болест няма“.  

Рисковите фактори за появата на тази болест, наречена "тихият крадец на зрението“, са: повишеното очно налягане, засяга хора над 35-годишна възраст, наследствената обремененост също е важен фактор, диабет, хормоналните нарушения в тялото, сърдечно-съдовите заболяване.   

Според доц. Мишева профилактичните прегледа са от изключително значение, но е задължително да се направя специализирани изследвания за проследяване на очното налягане, "тъй като глаукомата е една изключително сериозна болест, която се  носи до края на живота и с лека ръка ние не я поставяме“.  

Бистра Окереке

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).