ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доайенът на българската социология проф. Георги Фотев получи награда
Автор: Пламена Николова 10:08 / 03.11.2021Коментари (0)1998
Изтъкнатият български социолог и почетен професор на Нов български университет проф. Георги Фотев, д.н., е носител на тазгодишната Награда за хуманитаристика "Богдан Богданов“.

Наградата се връчва за пети път и се присъжда на проф. Фотев за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности.

"Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук, в Нов български университе. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) – тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име!“, сподели по време на церемонията по награждаване проф. Георги Фотев.

Професор Георги Фотев, д.н. е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина.

Министър на науката и висшето образование (1991). Три мандата е директор на Института по социология към БАН.

В чест на проф. Георги Фотев е публикуван монументалният сборник Светове в социологията (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.

На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика своя плакет получи и миналогодишният лауреат – диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров, който произнесе академично слово на тема "Има ли будители днес?“ .

"Една от най-важните роли на будителите е да ни казват не онова, което искаме – за тази цел днес съществуват шоумените, а за да ни казват онова, което ние имаме нужда да чуем, за да продължим напред…Истината невинаги е това, което искаме да чуем. Затова днешното общество има нужда от хора, които знаят. Днешното общество има нужда от хора, които са смели и основно смели да говорят истината. Днешното общество има нужда от повече хора, които са визионери – като професор Богданов.“

Маестро Тодоров прие плакета от Председателя на Настоятелството на НБУ – проф. д-р Веселин Методиев, който сподели радостта си от това да връчи отличието и отбеляза: "Нов български университет има щастието да е създаден като уникален за това, че има и науки и изкуства в себе си. Това също е дело на професор Богданов. Така че Вие сте първи лауреат в областта на изкуствата!“.

Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър.

Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов.

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

Журито на Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов“ е в състав:

проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (Председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев.

Досегашни носители на Наградата са поетът Борис Христов, проф. Михаил Неделчев, Снежина Петрова и Георги Гочев за проекта им "Медея“ и диригентът Найден Тодоров.

В края на събитието беше представено и новото издание – превод на професор Богданов на един от най-пространните диалози след "Държавата“ и "Законите“ на Платон – "Теетет“.

Церемонията се проведе в университетската галерия УниАрт, а водещ беше ръководителят на департамент "Театър“ – доц. Снежина Петрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: