ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
До края на март отпада въздушният граничен контрол за България
Автор: Харитина Агопян 14:16 / 01.01.2024Коментари (1)2395
©
"Нямам никакво съмнение, че до края на март 2024 г. ще отпадне въздушният граничен контрол. Въпросът е кога по сухопътните граници ние вече ще можем да се движим, без да минаваме граничен контрол“. Това каза Гергана Паси в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

На 1 януари се навършват 17 г. от присъединяването на България към Европейския съюз.

2007 г беше време, в което Европа, светът и България баха съвършено различни от това, което са днес, обобщи тя. "Тогава се присъединявахме към различен ЕС от този, който е в момента. Участник съм в процесите и съм субективна. Малко след като станахме членове, изпаднахме в летаргия. Толкова силно бе напрягането да стигнем до целта, че когато я постигнахме, си казахме, че най-трудното е зад гърба ни и сме стигнали до своя пристан. Това бе пропуснат шанс да продължим с реформите“, коментира Паси.

"Присъединяването ни към Шенген ще бъде поредно усилие да останем част от европейското семейство. Свикнахме да пътуваме без визи, а сега ще свикнем и да не забелязваме граничните пунктове, бизнесът ще може много олекотено да извършва операциите си на единния европейския пазар. Има голяма символика в това, да бъдем част от Шенген – той бе предвиден като задължение за България, което да бъде изпълнено през 2009 г“, припомни Паси.

Европа днес няма общо с Европа вчера заради всички кризи,с които се сблъскахме, смята тя. "Тя започна да се промена през 2005 г с два референдума – във Франция и Ирландия във връзка с проекта за Европейска конституция. Това бе вътрешна реакция на тези народи срещу голямото ускоряване на интеграционните процеси в ЕС. Казвам си "Слава Богу, че все пак водим разговорите за Шенген като членка на ЕС“. Получаването на покана за НАТО бе много лесно решение, но много трудно като технически процес. С присъединяването към ЕС бе точно обратното – много трудно взето решение с изключително лесно осъществяване като технология“, даде подробности за интеграционните процеси на България Паси.

Крайната цел винаги е важна, но ключови са усилията, задщото те извеждат на прав път, убедена е Паси. "От 2007 г до момента усилията на България по отношение на ЕС са много спорадични, помилете каква кампания сме провели до момента от началото на евроинтеграцията ни – нито имаме кампания за Шенген, нито за Еврозоната“, сподели наблюденията си Паси. "България продължава да бъде сред страните, чиито граждани са заредени с еврооптимизъм, но силни са гласовете, които говорят срещу ЕС. Те се чуват по –ясно“, предупреди Гергана Паси.

"Големите предизвикателства пред света – войните, технологиите, демографията, тероризмът, климатичните промени - не се решават на национално ниво. Те могат да бъдат преодолени в отбор като ЕС“, подчерта Паси.

"Трябва да разберем какво би означавало един ден да не бъдем част от ЕС – да не бъдем вече част от единния европейски пазар, да не можем да пътуваме свободно, да не могат децата ни да се обучават на прилични цени в чуждестранните университети. Когато живеем с едни привилегии дълго време, те стават част от пейзажа и ние не можем да ги оценим по достойнство“, категорична е Гергана Паси.

"Свидетели сме на тежко замърсена информационна среда, която ни поставя в ролята да бъдем стражи на истината. Ако изпуснем общественото мнение, може да се окаже, че ще водим отново

битки, които смятахме за отдавна спечелени. Днес повече от през 2007 г имаме задължение онези от нас, които вярват в членството ни в ЕС, да се борим за умовете на българите. Забравяме, че всяка обща европейска политика има значение на локално ниво – принципът е, че ако един проблем може да се реши на най-ниското ниво, няма нужда да се качва на по-високо ниво. В този смисъл дезинформацията трябва да бъде преборена на местно ниво – в училище, в общината и пр.“, разясни идеята си Паси. Борбата е въпрос на образование, категорична е тя.

Европейският съюз предполага частичен отказ от държавния суверенитет, каза още Паси, като припомни този принцип още от основаването на Съюза. Оказа се обаче, че мирът не е даденост и войната е пред вратата ни, каза тя.

"Европа е толкова силна, колкото е най-слабата й брънка. Не знам дали тази брънка е България, но колкото по –силно е нашето общество, толкова по-добре за Европа. Притеснявам се от това, че предстоящите през юни европейски избори могат да покажат нарастване на популизма“, алармира Гергана Паси.


Още по темата: общо новини по темата: 379
18.04.2024 »
11.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
02.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Първа лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: