До 5000 лв. глоба за подпален боклук

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
08:54 / 02.12.2011
3095
Вандалите, които палят контейнери със смет или автомобилни гуми, може да отнесат глоба между 2000 и 5000 лева. Това става ясно от разпоредбите в новия Закон за управление на отпадъците, който беше приет вчера на първо четене. Според предложените от правителството текстове между 300 и 1000 лв. може да коства изсипването на отпадъци на нерегламентирани сметища. Същата санкция заплашва и всеки, който не занесе на специализирана площадка за рециклиране повредените си елуреди като печки, хладилници, телевизори, както и батерии, акумулатори и мобилни телефони, на които е поставен знак за задължително разделно изхвърляне. Изоставянето на стар автомобил, без той да е предаден на депо за рециклиране, също ще струва 1000 лв. на собственика му, като МВР ще води регистър на излезлите от употреба автомобили.

Глобите за юридическите лица, които образуват нерегламентирани сметища, изхвърляйки неопасни отпадъци, пък са от 1400 до 4000 лв. Ако обаче боклукът е опасен, санкцията е в пъти по-солена - от 10 до 50 бона.

Според новоприетите текстове собствениците на магазини с площ над 100 квадрата ще бъдат задължени да събират разделно отпадъците си. Търговците ще трябва да имат договори с организации, които имат разрешение да събират и оползотворяват разделно стъкло, хартия, пластмаса и метали. Законът поставя и цел до 2020 г. половината от изхвърлената хартия, картон, пластмаса, метал и стъкло да бъдат подготвени за рециклиране. Европейската директива изисква дотогава България да рециклира 50 на сто от битовите отпадъци като до 1 януари 2016 г. те трябва да са 25%, а към началото на 2018-а - 40 на сто. "Тези общини, които рециклират повече, ще плащат по-малко екотакси, от което следва, че и гражданите също", обясни след приемането на закона министърът на околната среда Нона Караджова.

До две години населените места с над 10 000 души трябва да изградят площадки за едрогабаритни отпадъци, където гражданите трябва да изхвърлят старите дивани и печки, обясни още министър Караджова. Отделно трябва да има изградени терени и за депонирането на опасни отпадъци като градински препарати, в които се съдържат пестициди, бои, латекс и др., допълни тя.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).