Дистанционното обучение довело до пропуски в знанията на децата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:37 / 14.01.2021
2491
Връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в училище показва, че дистанционното обучение е довело до пропуски в знанията им. Това коментира днес пред БНТ председателят на сдружението на директорите в средните училища Асен Александров.

По думите му, учители съобщават, че са забелязали най-големи дефицити в първи и втори клас, където живият контакт на децата с преподавателите е особено необходим. Липсите са натрупани предимно при предмети като четене и писане.

 "При разказвателните предмети по-скоро няма проблеми", посочи Александров. Според него родителите много са помогнали в онлайн обучението, но сега децата пак ще трябва да наваксват.

Педагози свидетелстваха за пропуски в знанията на учениците още в началото на тази учебна година, когато масово се правеха тестове за определяне на входното ниво на младежите. Специално за най-малките преподаватели коментираха, че масово децата са забравили да смятат, третокласниците например не са успели да усвоят добре деленето с остатък.

Най-малките ученици от 1-4 клас се върнаха в класните стаи на 4-ти януари т.г. след 3-седмичния локдаун и Коледните празници. 

"Те са много радостни от завръщането си в училище. Учебният процес протича нормално. Децата се научиха да си мият ръцете, дезинфекцират се, носят маски", разказа още Александров.

Големите ученици от 5-ти до 12-и клас обаче остават в онлайн среда поне до 31-ви януари. Вчера стана ясно, че ще бъдат позволени само някои практически дейности, които МОН изрично ще определи в списък. Очаква се сред тях да бъдат занимания, които не могат да се проведат ефективно в електронна среда, но пък и не могат да бъдат отложени - например учебни практики за учениците от професионалните гимназии, изпити за оформяне на оценки, държавни изпити в университетите и др.

В професионалната гимназия "Цв. Лазаров" в Пловдив очакват с нетърпение списъка на просветното министерство. "Имаме 6 специалности, като предполагаме, че могат да ни бъдат разрешени практиките при машиностроенето и автотранспорта, а вероятно на онлайн обучение да останат учениците, обучаващи се за приложен програмист и програмист", коментира пред БНТ директорът Антоанета Чилингирова.

По думите й очакванията й в работилниците да се върнат около 250 гимназисти, които ще работят в групи по няколко, а всеки ще има свое индивидуално работно място, т.е. ще е е на дистанция от съучениците си.

Все още не е ясно дали и кои олимпиади ще бъде разрешено да се проведат присъствено. Тези, насрочени за днес и утре, например бяха от отменени. Родители и ученици например тръпнат в очакване да разберат дали в събота ще се проведе олимпиадата по математика. Специално за четвъртокласниците доста родители смятат, че те ходят присъствено на училище от 4-ти януари и отиването им на олимпиада в училище в съботния ден няма да е нещо кой знае колко по-различно и необичайно. Въпросната олимпиада обаче е за 4-12 клас и е спорно дали ще може да се провежда в различно време за отделните класове, така че въпросът за състезанията за останалите класове остава висящ, поне засега, пише "Сега".

Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).