ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Директорът на РИОСВ Смолян коментира екокатастрофата в Родопите
Автор: Петя Кузева 18:20 / 10.08.2023Коментари (0)11843
© Личен архив
Потърсихме за коментар директора на РИОСВ –Смолян Екатерина Гаджева по повод изпратената препоръка от Омбудсмана Диана Ковачева по повод аварийното заустване на отпадни води в р. Девинска, вследствие производствената дейност на бутилиращото предприятие "Девин“ ЕАД и сигнал за масово измиране на риба.

"Обезпокоена от изнесените данни пред медиите, че при проверката на място е установена значително превишена стойност по показателя за активната реакция (pH), в алкалния сектор и въпреки, че е образувано административно-наказателно производство, взети са мерки за недопускане на повторно изтичане на води през същата тръба, осъществява се постоянен контрол от страна на РИОСВ и е поет ангажимент за зарибяването на р. Девинска, Омбудсманът настоява в най-скоро време да стане ясно има ли опасност за хората и екосистемата", пише в препоръката на проф. Ковачева. 

"Фокус" зададе свои въпроси за екокатастрофата в Девинска река на директора на РИОСВ - Смолян инж. Екатерина Гаджева


Инж. Гаджева, обръщаме се към Вас заради аварийното заустване на отпадни води в Девинска река. По повод екокатастрофата омбудсманът проф. Диана Ковачева изпрати препоръки към Вас с въпроси има ли опасност за хората след екокатастрофата в Девинска река, също и такав за екосистемата. Очакваме Вашите отговори. 


Получихме писмото на омбудсмана и още вчера изпратихме отговор към институцията. Само искам да обърна внимание, че в писмото се съдържат много въпроси, които не са от компетентността на нашата институция. Именно в тази посока е даден отговора, както и изискване за спазване на срокове, които са извън компетентността на РИОСВ. А по отношение на бързината за анализи, обръщам внимание, че същите се извършват от регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда и са на база стандарти на кредитирания орган и те няма как да станат по-бързо или по-бавно. Полевите методи, които са направени на място са оповестени, именно от там е ясно, че рН-то, активната реакция на киселинността е висока в алкалния спектър по време на проверката. За това, което РИОСВ като контролна институция е извършила, още на 4 август 2023 г. (петък), в късния следобед сме уведомили, а именно ние сме установили източникът на замърсяването. Съгласно Закона за водите, компетенцията на РИОСВ е именно отпадъчните води от предприятията и преустановяването на тяхното проникване във водни обекти.

По отношение на водата в реката в каква степен, колко е замърсена, това по отношение на водния обект, компетентна е другата структура на МОСВ, а именно “Басейнова дирекция". И колегите от “Басейнова" също са взели проби, но не като нас от тръбата-емитер, а от реката. Така че техните резултати ще излязат паралелно с нашите и те ще могат да дадат точно този анализ какво показва водата в реката. Но обръщам внимание, РИОСВ контролира отпадъчни води, т.е. това, което излиза от предприятието, а не това, което е във водния обект.

В този дух сме отговорили на омбудсмана, благодаря за загрижеността и за партньорството на всички институции, но считам, че това, което е от наша компетентност и като наказателна дейност, защото сме стартирали административно-наказателно производство с акт за установено административно нарушение, и като контролна, сме го извършили.

Заустването е преустановено, в събота и неделя сме били отново на място, в понеделник също, проверено е, че не се зауства, пломбирана е тръбата, която е прекъснат изхода й към реката. Тоест, ангажиментите по Закона за водите на РИОСВ, считам, че са изпълнени, когато протоколите от анализ бъдат изготвени и предоставени, същите ще бъдат разпространени до медиите. Нищо не сме скрили и ще продължаваме да работим по отстраняване на вредата и за недопускане на повторни нарушения от емитера. 

Инж. Гаджева, истината е, че при повечето подобни случаи обикновено извършителят остава неустановен. Тук обаче беше конкретизиран още в първия ден след замърсяването на реката -  назовахте го: “Девин" ЕАД. Имахте ли допълнителни срещи с ръководството на завода, както и с другата бутилираща компания и “Балдаран"?  За да се предотвратят подобни инициденти в бъдеще, дадохте ли своите, да ги наречем условно, указания?

Всъщност, от дългогодишната работа на предприятието, това е за първи път подобна дейност, така че считаме, че няма повод да мислим, че това ще се превърне в рецидив. Да, разбира се, предписанието е именно в този дух, за премахване и пломбиране на тръбите, за да не се допусне. А иначе да, много рядко, за съжаление, се установяват извършителите, защото много често, както се случи и сега, снимките на умряла риба са в социалните мрежи, а сигналите до институциите пристигат значително по-късно. Така че може би около 2 часа са загубени, докато получим сигнал на телефон 112, в 15:30 ч. в петък, но много бързо успяхме да се придвижим, което за щастие е забелязано и от Ловно-рибарското сдружение, и от останалите органи.

И кметът Здравко Иванов го потвърди. 

И кметът Здравко Иванов, да, аз пък потърсих от него съдействие и той да обходи района, за да може максимално бързо да се организираме и да открием извършителя. Защото наистина, когато закъснее подаването на сигнал и в реката има и други източници, е трудно да бъде установен. Считаме, че причината не може да бъде наречена и авария, защото спирането на помпите, те би трябвало да имат две помпи, да се предвиди авариен режим, затова казваме, че е преляло през авариен преливник, през аварийна тръба. 

Последен въпрос, може би най-важният. Можем ли да уверим хората, че няма опасност за здравето им към този момент?  Знаете, че във "Фокус“ показахме едни умилителни снимки на прекрасни деца, на малки рибари, които ловят в режим "Хвани-пусни" на реката, че няма опасност и за тях в момента?

Това не е реплика на Регионална инспекция по околна среда и води. Пак казвам, пак връщам към това, което казах, ние отговаряме за точката на заустване, от там сме взели проби. Такова твърдение би било като на граждани, а не като на институцията, която представлявам. Но в събота и неделя наши колеги са били в реката. В реката има водоплаващи птици, има змии, имаше малки рибки, още преди зарибяването, което се осъществи във вторник. От зарибяването във вторник също имаме поглед, рибата е в добро състояние и се адаптира. Така че пак казвам, не е мое заключение като институция да казвам за здравето. Има доста други институции в България, които отговарят за здравето, ние отговаряме за околната среда, в частност по Закона за водите за емитерите, но наблюденията са, че екосистемата се възстановява.


Още по темата: общо новини по темата: 15
21.08.2023 »
15.08.2023 »
13.08.2023 »
09.08.2023 »
09.08.2023 »
08.08.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: