Димитър Шишков: Разделянето на здравноосигурителните пакети е утвърдена практика в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:58 / 16.06.2015
2648
Практиката на разделянето на здравноосигурителните пакети е широко разпространена в европейските държави, в частност в страни като Холандия, Белгия, Германия, и нейна основна цел е не да кара гражданите да плащат допълнително, а да надгражда върху съществуващите права на пациентите в тяхна полза.

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от РБ и член на здравната комисия доц. д-р Димитър Шишков от ДБГ, по време на обсъжданията в пленарна зала на промените в ЗЗО.

"Чух две неща: че 15 години всичко е перфектно и затова няма да го променяме, но я питайте гражданите дали вярват на това. Най-вероятно така се прави реформа - нищо не се променя, обвинява се министърът, че прави промени, оставят се хората без качествено здравеопазване", каза от трибуната доц. д-р Шишков, като подчерта, че РБ настоява за промените в ЗЗО, за да се гарантира качеството на здравните услуги и да се прекратят ежегодните огромни дефицити в системата.

Като втора критика към опозицията той посочи, че от една страна се иска министърът да носи отговорност, а в същия момент не му се дават правомощия или не се вменява задължение на държавата да поеме отговорност. 

"В момента кой знае какви пари има и кой ги разпределя в Касата? Цари една размита безотговорност. А сега, с тези текстове в закона, ще знаем кой носи отговорността, включително политическата - именно министърът", подчерта доц. Шишков.

Доц. д-р Шишков добави, че в момента в системата има значителни дисбаланси в заплащането на лекарите, като даде пример с кардиоинвазивните лекари, чиито възнаграждения могат да стигнат 50 хил. лв., а други лекари, например коремен или гръден хирург, които вземат 1200 или 1500 лв.

"Не знам каква е тази методика и не знам какво пък общо има сегашният министър с всичко това, което е сътворено в предишните 15 или 20 години", каза доц. Шишков.

"Защо вие не променихте всичко това във вашия мандат, никой не знае, каза той на представителите на БСП и ДПС. Защо методиките не се промениха тогава? И сега, когато искаме да променим именно тях и да въведем ясен ред и правила, ясен принцип, изведнъж се оказва, че има яростна съпротива", подчерта още д-р Шишков.

"Аз съм сигурен, че вие много добре знаете, че това не е правилно, само че пак продължава политиканстването", подчерта от трибуната доц. Шишков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мощна градушка удари част от Южна България, изпочупени са стъкла ...
Буря връхлетя Банско
Официално: Стана ясно коя партия колко депутати ще има в 50-ото Н...
Бащата, който водеше болната си дъщеря по строежите, с нов дом
Обърнат тежкотоварен автомобил на прохода "Шипка", пътят е в окая...
Състоянието на детето, блъснато от влекач в Бургаско, се подобряв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).