Диана Ефтимова: Недействителните гласове не дискредитират вота, но преформатират разпределението на силите

Автор: Ива Дойчинова
Коментари (1)
22:29 / 03.11.2023
1672
Недействителните гласове не дискредитират вота, но преформатират разпределението на силите. Ако тези гласове бяха действителни, може би на доста места разпределението на мандатите щеше да е доста по-различно. Това каза Диана Ефтимова – председател на УС на Института за развитие на публичната среда, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

"Институтът прави преглед на данните от всички общински избирателни комисии и установява, че само при гласовете, подадени за общински съвет, има близо 413 000 недействителни гласа, или около 15,5% от общо гласувалите за общински съвети. "Това е изключително висок процент. Реално погледнато, добрите международни стандарти са недействителните гласове да са между 3 до 4%, а тук говорим за разлика, която е пет пъти над стандартите. Реално погледнато на места се оказва, че има повече недействителни гласове, отколкото имат формациите, които са първи“, подчерта Ефтимова.  

Хипотезите за недействителните бюлетини са различни, отбеляза тя. Затова Институтът за развитие на публичната среда и Общественият съвет към ЦИК настояват да бъде направен цялостен представителен анализ на какво се дължат недействителните гласове. "Дали става въпрос за неинформираност на избирателите, защото това е напълно валидна хипотеза. Възможно е да става въпрос и за лоша подготовка на секционните избирателни комисии. Видяхме видеа с начина, по който те броят резултатите – реално погледнато, много рядко се случваше секционна комисия да следва стриктно указанията, които има от ЦИК. Има случаи и на недобронамерени действия“, изброи Диана Ефтимова.  

Недобронамерените действия на секционните избирателни комисии подронват допълнително доверието в изборния процес, особено след скандала с машините, предшестващ вота, отбеляза тя. "Фактът, че си говорим за ниското доверие и за съмнения у гражданите е проблем, защото по този начин виждаме колко недобре организиран е изборният процес у нас от институциите, които са отговорни за това нещо, от секционните избирателни комисия, които са лицето на този процес и които практически подронват доверието“, коментира още Ефтимова. 

"Машинният вот гарантира, че няма да има недействителни гласове и че секционните комисии няма да могат да интерпретират по един или друг начин подадените гласове", смята Диана Ефтимова.

Виж коментарите (1)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).