Десетки автомобили вече са конфискувани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:49 / 13.08.2023
3993
Казусът с промените в Наказателния кодекс, свързани с отнемане на автомобили на седналите зад волана пияни или дрогирани, се оказва по-заплетен от интимната връзка.

Колите на хванатите водачи с над 1,2 промила алкохол или след употребата на наркотици да се отнемат в полза на държавата. Ако обаче автомобилът не е на наше име - собственикът трябва да плати пазарната стойност на превозното средство. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от началото на месеца.

"Алинеята, въз основа на която се отнемат моторни превозни средства, всъщност се чете неправилно, защото съдът е органът, който може да определи отнемане на недвижимо имущество, а не полицията или прокуратурата", поясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Десетки са вече конфискуваните автомобили в цялата страна. Те се съхраняват в съответните полицейски управления, където е установено нарушението. Това обаче може да се окаже скъпо начинание, а за него ще плащат и тези, които дори нямат автомобили и книжки.

"Има много скъпи коли, които може да изчезнат. Това ще бъде предмет на дела, които човекът ще спечели и ще платим ние от нашите данъци", коментира адвокатът по ПТП-та Елица Буенова.

Промените бяха приети накуп и без дебати на последното извънредно заседание на парламента, заедно с промените в Закона за домашното насилие и понятието интимна връзка, информира Bulgaria On Air.

"Има вариант къде да бъдат съхранявани тези автомобили, в момента сме в тясна комуникация с прокуратурата, където се обмисля как и по какъв начин ще се работи по такива дела, къде ще се съхраняват тези автомобили, кой ще ги охранява, но считам, че това е една много добра мярка", заяви министърът на вътрешните работи Калин Георгиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
28.05.2024 Адвокат обясни за по-строгите мерки за шофьорите
23.05.2024 Шофьор с големи перипетии след участие в протест
28.04.2024 Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
15.04.2024 Адвокат: Голяма тъпотия е да ти вземат колата при шофиране пиян, а да не я конфискуват, ако убиеш човек на пътя
15.04.2024 Адвокат обясни защо автомобилите на хора, които са отнети, ще останат
отнети
12.04.2024 Конфискуването на автомобил, когато не е собственост на извършителя на престъпление, са противоконституционни
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).