ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Депутатите отново в спор за избор на председател на парламента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:10 / 19.10.2022Коментари (0)1203
©
На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира - изпълнителната е в служебно правителство, съдебната във ВСС е с непопълнени квоти и изтекли мандати, сега ще блокираме и законодателната“, каза от трибуната Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Тя се обърна към ПП да проявят здрав разум и да оттеглят своя кандидат от новата надпревара.

На трибуната излезе Асен Василев. "Благодаря ви за тази леко назидателна лекция. Изборът на председател в първото заседание не е норма, а закон. Ние ясно обявихме три дни преди това заседание, че ще имаме наша кандидатура“, каза той.

По думите му, най-нормалното било от ГЕРБ да си осигурят мнозинство за избор на нов председател още преди днешното заседание.

Думата получи Йордан Цонев от ДПС. "Партията ми е доайен, присъствала е във всички народни събрания от създаването на новата българска държава, така да се изразя. Много неточности имаше във вашето изказване, г-н Василев. Никое Народно събрание, с изключение на предишното, не е образувало мнозинство преди избора на председател. Аз съм тук от 1997 г. Не си позволявайте да внушавате за дивани и сараи“, каза той.

И обърна внимание на "Промяната", че сътворяват абсурд в тази зала, защото реално, парламентът се самоблокира като институция.

На трибуната се качи Петър Петров от "Възраждане". Той припомни, че председателят на тази институция, се избира на първото заседание. И предложи да се използва администрацията на Народното събрание за разрешаване на проблема.

Кирил Петков поиска и взе думата. "Ние не сме доайени през последните 30 години. Но едно знем, че къде ни е довел този преход, ние не сме щастливи“, каза той, обръщайки се към Йордан Цонев, като в типичен стил, обърка името му, кръщавайки го Цончев. 

Петков отиде и по-далече, като поиска от ГЕРБ да оттеглят кандидата си Росен Желязков. Редно било те да отстъпят крачка встрани, защото нямало как те да имат председател, който няма одобрението на повече от 50% от депутатите.

"В политиката освен нови неща има и контюинитет. Само да ви кажа - ми в кво НАТО и ЕС се кълнете? Разговорно да ви запитам - тук има партии, които са причина да сме в ЕС и НАТО. Промяната има две посоки. Едната е към добро, другата към лошо. В следващото заседание ще ви обясня каква беше вашата промяна“, отговори му Йордан Цонев, а Кирил Петков се сниши на депутатското си кресло.

На трибуната излезе и взе думата Радостин Василев и каза, че за да бъде избран нов председател, то той трябва да получи 121 гласа. "Благодаря ви, чао!", обърна той пленарната зала на провинциален градски парк.

Цончо Ганев от "Възраждане" отново издигна адвокат Петър Петров за председател на Народното събрание.

Корнелия Нинова опита да играе ролята на миротворец и поиска да се приемат формално правилата за избор, защото сега било друга процедура, различна от неуспешните две преди това.

След това Корнелия Нинова предложи отново Кристиан Вигенин за председател. 

Андрей Гюров от ПП заяви, че виждал, че трябвало да се върви към диалогичност. Затова издигна кандидатурата на Никола Минчев.

Десислава Атанасова препотвърди кандидатурата на Росен Желязков.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: "Бих искал да се върна към всичко, което групите изтечоха в началото на заседанието. Всички говориха за диалог. И съгласието, и обединението го разбираме, вместо да търсим общата правота, включително и правотата на опонентите. Поуките не са извлечени, поне за последните четири избора за година и половина. Основният проблем е липсата на диалог“.

Карадайъ заяви, че от ДПС също правят номинация за председател и това е Йордан Цонев.

Цончо Ганев потвърди, че кандидатът на "Възраждане", ще е Петър Петров.

Вежди Рашидов даде думата на Даниел Митов от ГЕРБ. "За първи път чувам безпринципна диалогичност. В един парламент трябва да има диалогичност и тя може да роди нещо принципно. Констуктивизмът, който от ПП обявихте, не е конструктивно поведение. Уж искате да сте в опозиция, а искате позиция, която по традиция не принадлежи на опозицията. Това е въпрос на легитимност“, заяви Митов.

Асен Василев поиска и получи думата за реплика на Даниел Митов. "Г-н Митов, когато нашата предизборна кампания казахме, че ГЕРБ внесе вот на недоверие и вкара страната в тази криза, ние водихме доста дълъг и състоятелен дебат. Това е напълно ваше право, както е напълно наше право да не подкрепим вашия кандидат. Вие вкарахте страната в криза без да имате план за управление. Искаме да видим вашия план за управление, искаме да го видим. Та вие не може да осигурите мнозинство за избор на председател!“.

Мустафа Карадайъ: "Г-н Митов, вие когато се мотивирахте във вашето изказване онова, което, във вашето изказване, пропуснахте да аргументирате резултата от онова провалило се правителство в миналото Народно събрание. Вие пропуснахте да кажете оценката на гражданите към онези 134 депупапи от онова мнозинство, сега резултатът, оценката, е 98 души“.

Отново Даниел Митов на трибуната: "Прав сте, г-н Карадайъ. Оценката на българските избиратели към предишното управление беше дадена на тези последни избори. Г-н Василев, ще ви кажа - трудно могат да се намерят аргументи да защитите логически това, което правете. Претенции към ПП нямам. В такава позиция сте, така сте решили да направите. Питаме ДБ защо работят по начина, по който гласуват и гласуват по начина, по който работят?".

Томислав Дончев от ГЕРБ: "Нямам самочувствието на доайен, събират ми се две години парламентарен опит. Няма да ви давам съвети, но бих могъл да направя няколко констатации. Всеки от вас, всеки от нас, да попадне тук, са гласували български граждани, с различни виждания и убеждения. Убеден съм, че не са ни изпратили тук да плеснем с ръце и да се прегърнем. Наред с това съм убеден, че не са ни пратили тук да се караме от обед до сутрин и от сутрин до обед. Първото заседание може да продължи и една седмица, като символ на зациклилата демокрация“.

Думата получи Искрен Митев от ПП: “Може да решите този казус, като оттеглите кандидатурата си, просто я оттеглете“, направи скандално изказване нахъсаният млад деятел на "Промяната".

"Забравете да си оттеглим кандидата, забравете. Ние на ПП няма да дадем никаква отстъпка оттук нататък. Приключи хубавото време, в което ви мислеха за млади. Вече ви мислят за глупави. Не ви искаме съветите, не ви искаме нищо. Вие загубихте 130 000 гласа. Този парламент в първия си ден вече е спънат и ако продължим по този начин, колеги, да отиване на 15 януари на избори. Бюджет може да се приеме и март“, отговори му Тома Биков.

"Няма да отстъпим! Ако трябва и четири дни ще стоим тук, докато не изберем нашия кандидат Росен Желязков. Направихте хората на маймуни“, завърши разпалено той.

"Вие не сте ред в хаоса. Вие сте хаоса“, отговори му протежето на Кирил Петков.

"Явно говорим едно и също, но всеки чува онова, което иска да чуе. Явно има нужда от оценка на различните кабинети през последните 32 години. Ние се гордеем с онези периоди, в които сме участвали в изпълнителната власт. Днешното заседание е да вървим по процедурата, която самите ние решихме, да гласуваме избраните кандидати, ако има избран кандидат, да си заеме мястото, ако няма - да си продълаваме, докато не изберем“, каза Мустафа Карадайъ.

"Някой пуска вируси в политическата система и тя е пред съсипия. Три поредни парламента парламентаризмът се разбива до основи. Две политически сили вече ги няма, третата е наред. На мен ми е мъчно, но очевидно ще го търпим. Защо ПП действат така? Защото те са такива, ОК. Защо БСП и ДБ обаче действат така? Те са стари системни партии. Не разбирам защо трябва да се унижавам пред вас“, каза от трибуната Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Г-н Чолаков, ние не искаме от вас унижение. Ние уважаваме избирателите на ГЕРБ, както и тези, които са избрали да не гласуват. Това, което искаме от вас, е покаяние. За да има прошка, трябва преди това да има покаяние“, направи реплика Асен Василев

Свиленски от БСП: "БСП повече от 12 години води последователна политика срещу модела на вашата партия. Не знам защо казахте, че искате да ви унижим. Ние 12 години се мъчим да разкажем на хората за този модел. БСП 12 години е тук, не искаме да ви унижим. Искаме вашите избиратели на разберат какво избират и какъв модел на управление предлагате. Не хвърляйте обвинения към партии. Призовавам към разум и да продължаваме напред“, репликира той Радомир Чолаков.

Излезе на трибуната Христо Иванов от ДБ. "Изборът на председател не е домакинска работа. Той е важен политически сигнал. Ние водим политическа дискусия. Този избор е конструктивна част, крайъгълен камък на изграждане на едно мнозинство. ДБ не може да стане част от мнозинството, което сте тръгнали да правите. Разговорът за съдебната реформа е нещо, което може да са каже и вземе от всеки покрив“, каза той.

Христо Иванов отчете добрата кандидатура на Росен Желязков, но от ДБ няма да я подкрепят. Радомир Чолаков му отговори, че стопирал разговорите с ГЕРБ още преди те да са започнали.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: