Дават по 300 лева за отопление на 50 хиляди лица и семейства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:05 / 02.11.2021
4627
Нова еднократна финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми.

Това планира служебното правителство, като парите ще дойдат от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г и ще струват около 15 млн. лева. Средствата се отпускат като мярка за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка и ще достигнат до над 50 хиляди лица и семейства.

Проектът ще бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще бъдат подпомогнати хора и семействата, които са получили отказ на подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителния сезон 2021/2022 г. само поради превишение на дохода и поради по-краткия срок на регистрация в дирекциите "Бюро по труда" за безработните.

Предложението е подкрепа да получат тези от тях, чийто доход превишава определения диференциран доход за отопление с до 30 лв., включително, както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от шест месеца, преди подаване на заявлението-декларация. От тази подкрепа при посочените условия ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в нормативно определения срок.

Във връзка с динамиката на пандемията от COVID-19 и същевременното увеличаване на цените на енергоизточниците, което има силно негативно въздействие върху всички сфери на обществения живот и тежки социално-икономически последствия, бяха предприети редица мерки за справяне с неблагоприятните последици. Въпреки това се търсят нови възможности и средства за решаване на проблемите, като в този смисъл е и внесеното предложение за ПМС, се посочва в мотивите на проекта.

Припомня се, че беше осигурена социалната защита на най-уязвимите групи чрез целевите помощи за отопление, като се отчете увеличението на цената на електроенергията за битово потребление, компенсира се увеличението на пенсиите от 1 юли т.г. и се осигури възможност хората да получат еднократно и изцяло размера на помощта. Обхватът на тази мярка обаче не е достатъчен за увеличения брой лица и семейства, върху които най-силно се отразява негативният ефект на кризисната ситуация. Затова тези хора трябва да бъдат подкрепени възможно най-бързо, се посочва още в мотивите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (489):
10.02.2023 Излезе прогнозата за времето за уикенда и началото на новата седмица
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
26.04.2022 Край на отоплителния сезон в Пловдив 
21.04.2022 Автомобили закъсаха в снега, шофьорка излезе от колата
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).