ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Да, ама не, а сега накъде: Игри в "сглобката", скандали за бюджета и БФС, онлайн писма, има ли мистерия около "Лукойл"
© Фокус
Коментарът на седмицата на "Фокус" обхваща важните и ключови моменти, които са се случили през изминалата седмица. В текста присъстват факти от материали на редакторите на "Фокус", както и авторски мнения, позиции и предположения. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще се търсят отговори. 

Тази седмица на дневен ред: 

- Скандалите около БФС и Бюджет 2024 г.

Очаква се:

- Развръзката за дерогацията и търси ли се купувач на "Лукойл"?

Коментар на седмицата:

Да, ама не, а сега накъде? Ако можем да използваме тази фраза за случващото се на политическата сцена в момента. След като част от България се възстановяваше от циклона, който ни връхлетя през миналия уикенд - седмицата продължи с бурни скандали около това чий министър точно е Калин Стоянов и защо е бил на кино, докато тече протестът срещу БФС. Някои от депутатите сравниха случилото се в нощта на мача България – Унгария с "гангстерска битка".

Футболът в политиката

Истината е, че някой трябваше да поеме отговорност. Съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков излезе с коментар по време на интервю, че Калин Стоянов е бил предложен за министър от ГЕРБ и може би това беше едно от камъчетата на раздора, които разбуниха духовете в продължение на седмицата между партньорите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в комбинация с намесата на ДПС. От своя страна вътрешният министър не остана длъжен и влезе в сблъсък с Петков по време на телефонен разговор в пряк ефир. Беше намесена темата кой с кого е говорил, по какъв начин, и какво е обсъждано? Което ни води до мисълта – вече е забранено на депутатите да си говорят помежду си – въпреки, че са от различни политически сили ли?

Игра на пари

Покрай всички тези скандали и препирни потъна друга важна тема, която е ключова не само за политиците, но и за обикновените граждани, а именно Бюджета за 2024 година. Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което бе обсъден държавният бюджет, бюджета за НЗОК и бюджета за държавно обществено осигуряване, след като в края на миналата седмица представителите на управляващото мнозинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС) се срещнаха с финансовия министър Асен Василев, за да обсъдят проектобюджета. След срещата стана ясно, че е постигнато споразумение за намаляването на капиталовите разходи от 12 на 10 млрд. лева.

Накрая: Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година бе разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, но не срещна подкрепа от всички социални партньори - от АИКБ и Съюзът за стопанска инициатива се въздържаха от подкрепа. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против. 

Асен Василев заяви, че в основата на икономическата политика залага повишаването на средноевропейските равнища. По думите му в момента България се придвижва с около 1,5% на година, което означава, че ще е нужно едно столетие за достигането на останалите западноевропейски страни. Според Василев това се дължи на недостатъчното капиталово формиране в икономиката - това се случва чрез инвестициите на държавата или бизнеса.

А в петък премиерът Николай Денков като "балансиран и много добре подготвен". Малко след това Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2024-2026 година, която представлява мотивите към законопроекта.

Онлайн писма

На финала на седмицата: След серия нападки за БФС, вътрешния министър и бюджета - със 123 гласа "за“ парламентът реши да създаде временна комисия, която да установи имало ли полицейско насилие на протестите срещу БФС, която бе съпроводена от серия скандали и обидни реплики от типа "руски тролове“, "малки лъжци“ и "розови понита“. Спорът за бюджета мина и на онлайн ниво, след като депутатът от ГЕРБ Делян Добрев публикува отворено писмо до Асен Василев, но вместо отговор от него, получи "писмо“ от лидера на "Има такъв народ“ Слави Трифонов. Така в поредица от публикации Добрев и Трифонов си размениха реплики и размишления, намесвайки имената на Асен Василев, Бойко Борисов, Делян Пеевски и дори на президента Румен Радев. Слави Трифонов дори определи случващото се като "романтично“, а да очакваме ли продължение на онлайн комуникацията им? Предстои и да видим...

Ябълката на раздора и нов играч на политическата сцена?

В края на краищата едно нещо е видно - Бюджет 2024 г. със сигурност бе ябълката на раздора в отношенията между коалиционните партньори, които не желаят вече да бъдат наричани "сглобка“, в комбинация с малка щипка български футбол, който допълнително изостри отношенията. По стара традиция – намеси ли се футболът в политиката, положението става взривоопасно, а докога ще бъдем свидетели на тази игра на политики – остава просто да чакаме и да видим какво точно ще се случи. А дали междувременно няма да се появи нов играч на сцената?

Руски нефт, дерогация и "Лукойл"  

Не оставяме на заден план темата за енергетиката и дерогацията на "Лукойл“, която също си тлее в ъгъла, докато не дойде време да избухте. Търси ли се купувач на "Лукойл“ и има ли тайна приватизация на енергийния сектор в България? Продължаваме да търсим отговори на въпросите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: