Д-р Симидчиев с прогноза за край на пандемията от коронавирус

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:42 / 28.08.2020
5923
Няма основание за притеснение за старта на учебната година в контекста на COVID-19, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Според него рисковете за децата са малки - те по-скоро пренасят заразата вкъщи.

Списъкът с хронични заболявания, който е част от мерките за влизане в клас на учениците, е добра първа стъпка, но има нужда да се прецизира според д-р Симидчиев. Като пример той посочи заболяването диабет, което не е включено в списъка.

"Това, което ми направи впечатление в медицинската част, е, първо - заболяванията, които са изредени там са само за децата, а нямаме елемент да мислим за преподавателите и другите служители, които са по-възрастни", каза д-р Симидчиев.

Сред мерките, които лекарят препоръчва, за да се намали риска от разпространение на заразата, е често проветряване на класните стаи и носене на маски вътре в тях. Особено внимание трябва да се обърне на физкултурните салони.

"Играенето вътре води до вдигане на много прах, този прах може да стане носител на заразата, затова добрият вариант да се използват технически средства за пречистване", каза пулмологът.

И следващата година ще премине под знака на коронавируса според д-р Симидчиев. Той е съгласен с прогнозата, че едва към края на 2021 г. може да говорим за край на пандемията.

"Не е най-оптимистичната, но е реалистична и ако ние свикнем да живеем в новата реалност с елементарните мерки, които сега може да правим, мисля, че няма да има проблем", заяви Симидчиев.

Той смята и че не по-рано от средата на следващата година ще има ваксина срещу COVID-19.

"Трябва да има достатъчно време да се направят прoучванията за безопасността на тези кандидати, които са вече близко и са доказали своята ефикасност", каза д-р Симидчиев.

Ако продължим да спазвамe противоепидемичните мерки, според него, ще има намаление и при вирусните заболявания през есента и зимата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).