ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цяло село стиска палци семейство да не се премести в Пловдив, ще закрият училището
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:35 / 19.06.2016Коментари (3)18855
© 24 часа
Съдбата на едно родопско село е в ръцете на човек с 3 деца. 30-годишният баща на Ива, Юлия и Даяна е решил да се мести да живее в Пловдив. Ако 2 от децата му си тръгнат от Буйново, трябва да се затвори училището в селото.

Юлия трябва да бъде в I клас през септември, а Ива е в IV клас. Тази учебна година в ОУ "Васил Левски" започнали 10 деца - точно колкото изисква законът.

Карамфил Караколев обаче решил да живее в Девин, детето му напуснало след първия срок и учебната година била приключена. Училището в Буйново има специален статут на защитено - въпреки че е с твърде малко деца за попълване на стандартни паралелки, държавата е преценила, че то трябва да съществува.

Една от причините е, че в противен случай децата не могат да пътуват до по-голямо училище заради отдалечеността на селото на 28 км и трудния за поддържане път през зимата.

Затвори ли се училището, селото ще обезлюдее и наистина Юлиян има тежката дума, казват в Буйново.

"До няколко дни ще е ясно", загадъчно обяснява Юлиян. Той работи с частна фирма в дърводобива. Заетостта му обаче е само от юни до септември. Има и барче в селото от 11 г. насам, което обаче също работи само през лятото и ваканциите.

"Бягам от нужда. Искам да си издържам семейството, нищо друго не целя. Тук няма нито достатъчно работа, нито постоянна заетост, какво да правя, за мен са по-важни децата ми, а не училището дали ще го има, или ще го закрият", обяснява Кавлаков.

Усещайки ключовото си значение с трите момичета за бъдещето на селото, той се кандидатирал за кмет на последните местни избори, но не успял. Ходили и 3 сезона на работа в Англия да берат ягоди и малини със съпругата си Снежана. Точно тогава била зачената третата им дъщеря Даяна, затова и я кръстили на уелската принцеса Даяна.

Тя е едно от 5-те деца в детската градина. Тя не е самостоятелен субект, а филиал към забавачницата в съседното с. Ягодина.

Най-голямата му щерка Ива, когато била в I клас, пак спасила училището, защото била единственото първолаче.

Сега втората - Юлия, също ще е единственото дете, което ще прекрачи прага в I клас, ако семейството не замине за Пловдив. Иначе бащата няма претенции към качеството на преподаване в селото, нищо, че децата учат в слети паралелки.

"Посрещнаха ме с цветя почти цялото село, нали спасих училището. Обръщаха ми много голямо внимание учителките, защото бях сама. И през 3-те години съм завършила с шестици", казва Ива.

Тя не може да прецени дали ще е по-добре да учи в Пловдив, или в Буйново. Ако остане на село, със сестричката си Юлия ще се обучават в една стая, въпреки че имат 3 г. разлика във възрастта.

"Всичко зависи от тях. Ние като педагози не можем да въздействаме. Решението е на родителите", казва директорката Севда Чуртова.

Ако Кавлакови заминат за Пловдив и не се намери отнякъде едно дете, тя остава без работа. Както и още 4-ма учители. Всички те са обучили през годините лекари, учители, икономисти, прависти, инженери, лесовъди. На борсата отива още една жена, която се грижи за чистотота в школото и пали през зимата печките.

"Напоследък всяка учебна година започва инфарктно. Реално нищо не може да се направи. В цялото село във всички държавни сфери като образование, администрация, горско стопанство работните места са общо 16. Затова хората отиват, където могат да намерят препитание", вдига рамене кметът Бойко Хаджиев.

Той си спомня, че когато бил ученик, само в един клас е имало 26 деца, а в цялото училище общо били 130 ученици. Хаджиев признава, че също е на кантар. Едно от децата му е кандидат-студент, а другото учи средно в града. Заплатата му като кмет е 500 лв.

"Няма да мога да се оправя, затова може и аз да поема към чужбина или в по-голям град", признава управникът.

Той обаче в никакъв случай не може да преживее подмятанията: "Стана кмет и закриха училището."

Местните първенци не виждат начин как да задържат хората, въпреки че природата е много красива и се намира на около 5 км от Ягодинската пещера и Буйновското ждрело. Има два хотела.

"Рядко туристите се качват от пещерата нагоре към селото, въпреки че имаме чудна природа и добри условия тук", казва собственикът на единия от тях.

По списък в селото живеят 346 души, но постоянно са към 200. Иначе разказват, че през 1937 г. е наброявало 3700 човека и е било най-голямото в района. Хората се занимавали с овцевъдство и били доста състоятелни, казва Росен Хаджиев.

"Сега тук сме спрели да псуваме, защото, ако псуваш, все някой роднина ще го отнесе. Като си отиде и училището, още по-малко хора ще останат", казва Хаджиев.

Преди граничното село е било опожарено. Това направили гърци, защото наши партизани вършели зулуми из днешните гръцки земи. Преди това е палено още веднъж - някъде след войните.

Преданията разказват, че Буйново е основано от преселници от района Кавала.

Край пристанищния гръцки град действително има село на име Наипли, което е сменено на Полинерон. Буйново също се казвало Наипли.

В стари документи през 20-те и 30-те години на XX в. Буйново е носело гръцкото име Наипли. След това станало Буйново заради буйните и непокорни глави, твърдят в граничното село.

Единодушни са, че предците им са били най-добре, когато стигали спокойно до Беломорието. Тогава и децата си гледали спокойно в селото.

Източник: "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много тъжно, действително Ягодина и Триград обират почти целия туристически поток в региона, макар изключително живописното ждрело да се нарича именно на село Буйново.
0
 
 
Каква безнадежност лъха от публикацията!! Дано този човек успее, без да напуска селото, но замислете се докъде ни докараха власт имащите с безумните си политики във всички области!! Обезлюдени села и градове, обезлюдена държава!! Мигранти на границата, бурки по улиците, престъпност на всяка крачка, ненаситни и безскрупулни политици... А ние спим ли спим сладък сън!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: