Чуждестранни одитори ще проверяват състоянието на банките ни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:32 / 02.02.2015
2832
Нова идея за одитиране на банките лансира финансовият министър Владислав Горанов. Проверката на състоянието им вече няма да се извършва от БНБ, а ще бъдат привлечени чуждестранни фирми. Целта е да има повече прозрачност при изготвяне на анализите и да не се стига до нови банкови кризи.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов е активите на банките да преминават през цялостна външна оценка, за да се преценява качеството им. Разликата е, че одитът вече няма да се извършва от БНБ, която е задължена по закон да проверява всеки месец състоянието им, а от чуждестранни одитори. Функцията на централната банка ще бъде ограничена единствено до поставяне на конкретна задача на проверяващите. По този начин се търси вариант за връщане на доверието в банковия сектор, което беше разклатено след кризата с КТБ. Финансовите експерти подкрепят идеята.

Финансистът посочва, че важно условие е одитът да се извършва не от българските клонове на големите фирми в бранша, а от чуждестранни експерти. Според него само така може да се гарантира безпристрастност. Като пример за неработеща практика, Парамов даде случаят с KPMG и неточния одит, който беше извършен на състоянието на КТБ, заради което одиторите понесоха и глоба от 100 хил. лв.

Експертът смята, че е необходима и промяна в задълженията на останалите институции, които следят финансовия сектор като Комисията за финансов надзор.

Такава мярка се прави далеч не за пръв път в Европа. През последните години банки от държавите, приели еврото, бяха проверявани, като 25 от тях не издържаха тестовете и трябваше да наберат допълнителен капитал.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).