ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чудесни новини за ресторантьорския бранш
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 31.01.2020Коментари (0)3664
© Plovdiv24.bg
Ресторанти и заведения няма да може да бъдат запечатвани за малки отклонения между отчетения оборот на касовия апарат и наличните пари в касата. Тази промяна в нормативните документи може да бъде направена, за да бъдат дадени гаранции на ресторантьорите, че ако съвестно изпълняват задълженията си, обектите им няма да бъдат запечатвани, пише "Труд“.

В момента за неиздаване на касова бележка търговският обект може да бъде запечатан за срок до 30 дни. Тази санкция беше въведена заради най-посещаваните заведения, които не биха се стреснали от нито една глоба, ако правят 50-100 хил. лв. оборот само в петък вечер. Някои от ресторантьорите, които бяха на протест пред парламента, обаче обясняват, че ако данъчни намерят суми от бакшиши в касата може да ги запечатат. Реално такива случаи няма, никой не запечатва търговски обект за малки разминавания в сумите, коментираха данъчни. Но ако на касовия апарат са отчетени 1000 лв., а наличните пари в касата са 3000 лв. очевидно не става въпрос за бакшиши, а за укриване на оборот.

На среща между министъра на финансите Владислав Горанов и ресторантьори във вторник беше договорено срокът за изпълнение на изискванията за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да бъде удължен с шест месеца до края на юли. Тази промяна в Наредба Н-18 за отчитане на оборота до дни трябва официално да бъде направена. След това ще започнат срещи с представители на бизнеса, на които ще бъдат обсъдени представените от търговците проблеми. Възможно е някои основания за запечатване на търговски обекти за незначителни пропуски в документацията да отпаднат.

Отлагането на Наредбата Н-18 обаче ще постави в неравностойно положение хилядите търговци, които вече са сменили касовите апарати и софтуера си, спрямо тези, които чакаха до последния момент и излизайки на протест си осигуриха още шест месеца. Но от НАП ще следят дали някой, който вече има нов и регистриран софтуер за управление на продажбите, няма да го отвърже от касовия апарат. Тези търговци ще бъдат считани за рискови, тъй като да имаш от новия и одобрен от НАП софтуер и да не го ползваш показва, че вероятно се прави опит за укриване на оборот. Одобрени са над 740 продукта 90% от търговците работят по правилата Над 740 софтуера за управление на продажбите в търговските обекти вече са одобрени и регистрирани в Националната агенция за приходи. 90% от търговците в страната вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18 като подават данни в НАП на всеки 5 минути, а софтуерът за продажбите им подава данни за всяка сделка към касовия апарат.

Представители на туристическия бранш срещаха най-големи трудности с новите правила, тъй като работят с много различни системи за резервации, като софтуерът им е разработен от чуждестранни компании. Но и на този проблем вече е намерено решение. Те могат да добавят модул към използвания досега софтуер като няколко от големите туроператори вече са го направили.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: