Четирима професионални килъри от Украйна подготвили покушението срещу Алексей Петров

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:08 / 03.02.2016
3328
Четирима украински граждани са извършителите на покушението с гранатомет срещу Алексей Петров, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг за разкриването на опита за убийство на бившия съветник от ДАНС.

Петров бе обстрелван с два гранатомета в края на октомври м.г. край дома му в столичния кв. "Кръстова вада". Оцеля благодарение на бронирания си автомобил и грешка на стрелците.

"Към настоящия момент Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Роман Логвиненко с мярка "задържане под стража", потвърдена за останалите трима, които са обявени тази сутрин в 10.00 часа и включени с червен бюлетина за международно издирване от "Интерпол", уточни Сарафов.

И четиримата извършители са украински граждани, които проявили изключителен професионализъм. Сарафов посочи също, че не е срещал толкова професионално отношение към задачата, която са си били поставили, а именно умъртвяване на жертвата.

Обвинението, което е повдигнато на Роман е присъствено, на останалите трима е задочно", уточни Сарафов. "Обвинението им е за това, че през периода от неустановена дата в началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. са направили опити умишлено да умъртвят повече от едно лице, а именно Алексей Петров и неговия шофьор, като са произвели два броя изстрели с гранатомет. 

Деянието е извършено предумишлено. Снарядите не са проникнали в автомобила и не са умъртвили возещите се в него", каза той.

Обвинението е започнало с начален етап през пролетта на 2014, тъй като те са проучвали жертвата в период на година и половина. "Установили са нейните навици и начина на охрана. Установили са методите и средствата и действията на охраната на жертвата. 

Проучили са всички особености на терена като се камуфлирали, както като клошари, така и с камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект", коментира Борислав Сарафов.

Сарафов похвали службите, които са работили в изключителна екипност по случая, което довело до разкриването на основния организатор на престъплението.
"Разполагаме със свидетелски показания и други веществени доказателства. 

Показания са дали двама явни свидетели, които са включени в Програмата за защита на свидетели. Мярката е лична физическа охрана, промяна на местоживеенето и промяна на техните идентификационни данни. Извършителите са нощували в дома на единия от свидетелите", каза още той и уточни, че подготовката за покушението е траела година и половина.


Източник: Труд

Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
13.11.2015 Алексей Петров: Давам 100 000 долара за достоверна информация за атентата срещу мен
31.10.2015 Полк. Марков: Професионалистите не стрелят с гранатомет, целта не е била убийство на Алексей Петров!
31.10.2015 Колата на стрелците срещу Алексей Петров купена за 800 лв. от семейство
29.10.2015 Бъчварова за стрелбата: Имаме криминален случай и работим по него
29.10.2015 Стреляха с гранатомет по Алексей Петров!
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).