Честваме Международния ден на труда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:43 / 01.05.2020
5391
Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда) се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят на труда е един от официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на 1 май в България е през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. 1 май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Манифестациите се провеждат на централния площад във всяко населено място.

Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят труда и работническата класа. 

След края на комунистическия режим в България през 1989 година 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).