Цените на основните храни паднаха

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:13 / 04.12.2011
3073
При движението на цените на основните хранителни стоки през ноември се наблюдава спад на месечна база в диапазона 0.5 - 3.4%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3%. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база с около 1.5%. Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец. Леко движение нагоре през ноември, спрямо октомври се наблюдава при цените на фасула (7.5%) и на яйцата (5.9% - 1 ст.).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 66%. Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32%, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години.

Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 10%. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през втората половина на 2011г., през м. ноември техните стойности са около и малко под нивата от същия месец на 2010г.

Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през този период.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).