Целувка заразява с хепатит B

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:31 / 05.03.2012
14561
Можем да се заразим с хепатит B и от целувка, ако вирусът е във висока концентрация в слюнката. Това заяви вчера шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Опасната болест се разраства с бързи темпове и в момента около 450 000 българи страдат от хепатит B и C. Тревожен факт е, че повече от 50% от болните не подозират, че са заразени. Успяваме да регистрираме по 600 случая на година, като около 30-40% от заразените развиват хронични инфекции, а над 70% от случаите на първичен рак на черния дроб се дължат на хроничен вирусен хепатит, отчете д-р Хасърджиев. 
 
Само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, след въведената задължителна ваксинация на новородените в България, обясни пък шефът на детското отделение към Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров" доц. Атанас Мангъров. Той добави, че в световен мащаб годишно от вирусен хепатит умират 4 пъти повече хора, отколкото от СПИН.

Лекарите припомниха, че не е задължително цветът на кожата да пожълтее, за да е заразен с хепатит. Коварното заболяване често може да протече без никакви симптоми или пък с грипоподобни оплаквания, като кашлица, болки в ставите, висока температура и други. Най-разпространен е хепатит A, който се хваща при консумация на храна или напитка, докосната от заразен човек. Хепатит В се причинява от вирус, който е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН, и се предава най-често по полов път или от майката на плода.

Най-сигурният начин за предпазване от хепатит А и В е ваксинацията, каза д-р Хасърджиев. Ваксината срещу хепатит В струва 30-40 лева. Продава се и комбинирана ваксина за хепатит А и B срещу 65-70 лева. Жълти манекени, символи на болестта, ще окупират столичните молове, за да привлекат вниманието на българите към хепатита. Акцията е част от информационната кампания "За по-малко хепатит".


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).