ЦИК си раздала тайно щедри бонуси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:47 / 13.12.2019
2372
Централната избирателната комисия си е раздала бонуси, пише "Труд", като се позовава на щателно проучване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден.

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без дебати. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за изплащане на допълнително възнаграждение на базата на непубликувана докладна записка, съставена от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в тайна.

По информация на "Труд" бонусите са в размер на около две заплати. На вчерашното си заседание комисията реши да отговори на вестника с колко се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до обществена информация, тоест в 14-дневен срок, тъй като трябвало да се изготвят счетоводни справки.

"2019 година е година с два избора – за Европейски парламент и най-тежките избори, които може изобщо да се организират и произвеждат, местните избори", мотивира се на заседанието на 22 ноември секретарят на комисията Севинч Солакова. В тази връзка "Труд" напомня, че миналата година нямаше национални избори, а ЦИК е постоянно действащ, съответно постоянно получаващ заплати, орган.

Останалите мотиви за раздаването на парите са "наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите".

Заплатите в комисията са над 4000 лв.

Възнагражденията на членовете на ЦИК, 20 на брой, са регламентирани в Изборния кодекс: председателят получава колкото министър (в момента 5035 лв. без добавката за стаж), заместниците му и секретарят – 90% от тази сума, останалите – 85 на сто (4279,75 лв.).

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Официално: Известен наш икономист влиза в надпреварата за евроизб...
Експерт: За да живеете 6 месеца без доходи, трябва да имате създа...
Откриха важен документ, свързан с личния живот на баба Ванга
Различни цветове на бюлетините на изборите за национален и Европа...
Това е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
Имунизират новородени две седмици по-рано от предвидентото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).