ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
CAP4US: Земеделието не е просто работа, а постоянно усъвършенстване
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 09:47 / 02.07.2021Коментари (0)472
©
Информационната кампания „ОСП работи за нас: Остани на линия!“ мина и през град Сандански. На 14 юни над 100 ученици от 8 до 10 клас на Земеделската професионална гимназия в града влязоха в крачка с бъдещата Обща селскостопанска политика.

План ускорява работата на ДФЗ 

Новият програмен период след 2023 г. идва с нови правила и изисквания за фермерите. Работи се в посока към намаляване употребата на пестициди, торове, антибиотици при лечение на животните. Тенденцията е към увеличаване на биоплощите. 

В каква посока трябва да мислят младите, за да се адаптират и да успеят със земеделие, отговор даде информационната среща, организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.

„Общата селскостопанска политика е една от сложните политики и е трудно да бъде обяснена, особено на учениците. Идеята е те да разберат какъв е смисълът да има такава политика – да имаме произведена качествена храна и да има достъп до нея от населението в ЕС. Трябва така да се произвежда храната, че да се щади и пази околната среда, защото ресурсите намаляват“, обясни Светлана Боянова – председател на Института по агростратегии и иновации.

Не на последно място, бъдещите фермери трябва да могат и да боравят с новите технологии, защото новите задачи към тях също ще бъдат по-големи. 

„Поради тази причина им наблегнах, че не е достатъчно само да се фокусират върху земеделското производство като такова, а също така да имат всички останали умения, свързани с комуникация, мениджмънт, маркетинг, как да си продават стоката“, допълни експертът.

Друг важен фактор е правилното планиране и дори свободното боравене с английски език. Основата се получава в гимназията, след което се надгражда в университета и на терен.

„За нашите възпитаници беше полезно това представяне на Общата селскостопанска политика, защото въпреки че те са още 8-10 клас, съм убеден, че след години една част от тях ще продължат образованието си в Аграрния университет в Пловдив, други животът ще ги насочи към земеделието и животновъдството, защото все по-добре започва да се развива този отрасъл в нашия край“, сподели Емил Терзийски – директор на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански.

Земеделието не е просто работа, а постоянно усъвършенстване – в това убеди учениците професор Димитър Греков, добавяйки: „Учете, кандидатствайте, развивайте се, за да знаете как да извлечете максимума от европейското подпомагане“.

„В земеделието е важно човек да придобие не само основни знания. Той трябва да продължи да се усъвършенства. Типичен пример за това е срещата на учениците със земеделски производител, който е завършил гимназията тук и Аграрния университет в Пловдив. Човек желае да придобива все повече нови знания. Това е пътят на просперитета в земеделското образование и производство“, категоричен бе Димитър Греков – директор на „Център за продължаващо обучение“ в Аграрен университет – Пловдив.

Въпросният възпитаник на двете учебни заведения е Георги Кафтанов – успешен оранжериен зеленчукопроизводител от село Ново Делчево. Той бе категоричен, че не е срамно да си фермер и посъветва младите да следят новостите, да работят здраво и да не гледат на земеделието като на източник за субсидии.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: