Българско семейство в Русия разказаха за ваксинацията със "Спутник V"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:00 / 11.01.2021
9272
Засега руската ваксина "Спутник V" не може да бъде намерена в България. Двама наши сънародници обаче, семейство стоматолози, си я поставиха в Москва, където живеят вече 30 години. Там стартът на имунизацията беше даден на 5-ти декември - без опашки и с бонбони.

"Тази ваксина е абсолютна доброволна. Изпратиха ни електронно съобщение, че ваксинацията е започнала и ние се присъединихме. След първата инжекция, нямахме никакви усложнения. След втората имахме температура около 37.5, но не сме усетили нищо. Т.е. ако не бяхме ваксинирани нямаше да я усетим изобщо", каза д-р Йорданка Чанева пред Нова тв. 

"Тази ваксина е нещо много просто, но и също нещо много гениално. Тази ваксина е нещо много просто и в същото време гениално. Няма човешка намеса - всеки вирус носи инструкция как да се синтезира в нашия организъм. За това обаче му трябва нашата клетка, само че трябва да премине нейната обвивка. Коронавирусът има "ключето" - белтък, което може да отвори тази обвивка. Учените не са взели целия вирус да го умъртвят, както се прави по принцип, защото това изисква много време, а са взели само този белтък, обясни Чанева", допълва тя.

"Имаше леко втрисане за около 30 минути, но след това сме заспали. Вече минаха две седмици от втората ваксина. Нямам търпение да се запиша за тест за антитела", отбеляза съпругът й Диян Иванов.

"Има 1 000 000 ваксинирани за един месец. Само Великобритания е по-напред от Русия. Сигурни сме в надеждността на ваксината, защото този тип ваксини вече са използвани преди 4 години, когато беше епидемията от ебола в Африка и са ваксинирани 60 хил. човека с много добри резултати, казва той."

"Руската ваксина мина 3 етапа на тестове при животни и 3 етапа при хора. Путин все още. Президентът Путин е над 60 години, а мина малко време, откакто разрешиха на тази възрастова група да се ваксинира", допълва той.

"Навсякъде трябва да се ходи с маска в Русия. Няма го европейския локдаун. Като количесство наистина има много болни, но здравната система може да поеме тези хора, лечението е абсолютно безплатно", завърши д-р Иванов.

Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Зимата се завърна у нас, заваля обилен сняг
Гриша Ганчев не се оттегля, напротив - налива много пари
Млечните продукти и яйцата в нашите магазини по-скъпи, отколкото ...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Майка на дете с аутизъм се нуждае от помощ
Бизнесмен стана баща, без да е докосвал майката, която е лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).