Български военнослужещи ще се присъединят към операция на НАТО в Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:32 / 24.02.2016
3556
Министерският съвет прие решение, с което разрешава изпращането на до осем български военнослужещи за участие в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО в операцията на Алианса по усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Участието им ще започне от 1 март 2016 г. и ще продължи през срока на операцията.

Участието в операцията потвърждава реалния ни принос към усилията на международната общност за опазването на териториалните граници на страните от Алианса, защитата на въздушното пространство и поддържането на мира в Близкия изток. То съответства на стремежа на страната ни да бъде надежден съюзник в поетите ангажименти за принос към колективната сигурност на НАТО.

Министерският съвет одобри и проектите на ноти за присъединяване/декларация за намерение за участие на България към меморандумите за разбирателство между министерствата на отбраната или правителствата на Чехия, Гърция, Германия, Словакия, Турция и Дания, Върховното Главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа и Щаба на Върховния командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията относно оказване поддръжка като страна-домакин за изпълняване операции и учения на НАТО.

С решението се създават необходимите условия за планиране и реално осъществяване на логистичната поддръжка на подразделения от състава на Българската армия, ако се наложи тяхно участие в учения и/или операции, ръководени от НАТО, на територията на всяка една от шестте страни.

Това допълнително гарантира изпълнението на поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното членство на страната в НАТО и повишава оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).