Български ученици и студенти създават автомобили на бъдещето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:41 / 05.07.2016
3336
Да изминеш над 400 км с един киловат час електроенергия, който струва броени стотинки - това не е фантастика, а постижение на български ученици и студенти.

То беше показано на надпревара за икономични автомобили в Лондон, в която участваха три отбора от България - от Техническия университет в София (ТУ), от Русенския университет и от гимназията в Чепеларе.

В състезанието се включиха 200 отбора от цяла Европа, като не беше важно, кой ще финишира пръв, а кой автомобил ще измине по-голямо разстояние с по-малък разход на енергия.

Отборът на ТУ се представи с напълно екологична кола, която може да е бъдещето в автомобилостроенето. Тя е с електромотор, захранван от водородната бутилка.

"Очакваме да изминем 300 км с един кубичен метър водород. Този разход, енергията на водорода, сравнена с енергията на един литър бензин, означава разход на бензин около 0,2 литра на 100 километра", коментира преди старта ръководителят на отбора Пламен Паунов. На финала българите заеха престижното 4-о място. Първи за поредна година бяха студентите от Нант. 

Русенският отбор заложи на нежния пол. Колата на момичетата измина 409 км с един киловат час и отборът зае 11-о място.

"Реално в бита един киловат час отговаря на енергия, изгорена от един електродомакински уред за един час", коментира пилотът Илияна Минковска.Третият български отбор - от гимназията в Чепеларе, се класира 25-и. Всички наши екипи са подобрили постиженията си тази година.

Източник: bTV


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).